Monday, January 22, 2018

"Друговремец" / Пай със заек






           След като изгледах първите два сезона на "Друговремец"/ "Outlander" и бях запленена от живота на Клер  и Джейми, реших, че е по-добре да прочета  останалите книги от поредицата докато чакам третия сезон. Така и сторих. Книгите на Диана Габалдон малко ме разочароваха, препълнени с излишни подробности и ненужни  размишления,  но и ми дадоха шанс да надникна в живота на героите  ѝ в детайли. Приятно усещане ми достави да науча как  и какво се е готвило през 17-ти и 18-ти век в Англия, Шотландия и Америка, като  търсейки още информация по темата попаднах на завладяващите серии в Ю-туб на Townsends .Връзка към канала на  Тownsends , но да се върна към Джейми и заешкия пай  "Rabbit Pie" на Джени- неговата сестра! 
В книгата Voyager, след битката при Кулоден, Джейми  е избрал отшелнически живот, живее в пещера, но навестява Лолиброх и семейството си, помагайки им в смутните, следвоенни  времена на английска окупация,  като ги снабдява с дивечово месо. (Chapter 5) Джейми е донесъл на Джени заек и горски плодчета и тя решава да направи пай, за да го нагости... Ето, тук започва интересната част, която гъделичка кулинарното ми любопитство и около мен започват да тракат тендежри, чинии  и да се разнася аромат на задушено с лук  и вино месо и още в същия момент решавам, че просто няма начин да не сготвя заешки пай в най-скоро време! :)
 Месните пайове са били популярни през онези години в Англия и Шотландия, готвели са се по празници и с повод, и как няма да  е така, когато  Християнството, било то под формата на Католицизъм или Протестанство e ограничавалo  хората с религиозно постене и догми. Например: религията  е била много удобно средство за Елизабет I  да контролира масите по време на нищета  и глад, като обявява официлано сряда и петък за дни  на пости и изтребва огромна част от католиците....:( Усещам как горчиви нотки се прокрадват към гърлото ми, затова спирам с политиката до тук!

 Обикновено тестото за пай се е правило със "suet" -околобъбречна лой от говеда или  овце. Тази лой е издържлива на високи температури, т.е. има "high smoke point" и затова се е ползвала за пайове и пържене, но Джени споменава масло, така че то със сигурност фигурира в ястието ѝ под една или друга форма. Заешкото месо, особено ако е дивеч е жилаво и сухо, затова "носи" добре на допълнителна мазнина-бекон или краве масло. Когато аз готвя заешко ползвам  винаги едно от двете или И двете. Джени връчва кухненския чук на Джейми  и му  нарежда  да начука добре заешките порции, месо и кости, за да може да се получи по-ароматен сос, следвайки рецепта от готварска книга, но  така или иначе не всички продукти са на лице, затова касисът е заменен с трънките, донесени от Джейми, а кларетът (вид вино) е спестен за по-важни потребности.

Сега, ...в много от рецептите, идващи от острова плодовете са често  в полза и акомпанимент на месото. Добра комбинация са диви ябълки и свинско, вишни и патица, круши и говеждо. Хубаво е да се знае, че повечето от плодовете в миналото  са били некултивирани и са имали по-кисел и тръпчив вкус. Днес ние сме свидетели на  съвсем различни вкусови качества на плодове и зеленчици, заради изкуствения подбор на поколения фермери и земеделци или любители ботаници, освен...  генното модифициране, разпростиращо безпощадно пипалата си, дeгизирайки се под нелепи словосъчетания, като "биофортификация" например.  Пак се отплеснах! :)

Ето,  как аз направих заешки пай в днешно време :)

Продукти за плънката:
·       Половин  заек, нарязан на порции (половин, защото формата ми за печене на пайове е сравнително малка,  23 см)
  • ·       100 гр пушен бекон
  • ·       1 глава лук
  • ·       1 малък морков
  • ·       30 гр краве масло
  • ·       30 мл  бяло вино "Гевурцтраминер"
  • ·       1 кубче зеленчуков бульон
  • ·       Подправки: мащерка, настъргано индийско орехче, млян черен пипер, сол на вкус
  • ·       1 с.л. брашно


За кората:
250 гр  свинска мас, брашно, колкото поеме за ронливо тесто и 3-4 с.л. вода или вино, за да стане еластично, щипка сол. Масленото тесто  нигога не бива да се меси дълго до еднородна маса. То трябва да стои  рохко, на пластове. Често месните пайове се плагат във формата за печене без дъно от  тесто, но със "стена" и "капак" с дупки за парата.

Приготвяне:
Порциите заешко месо (с кост) се овалват в брашно и се запържват до златисто в мазнината (кр. масло), след което се добавят  бекона, лука, моркова и подправките.  Една чаша вода с разтворения в нея зеленчуков бульон. Всичко това се полива с виното и се оставя под похлупак ,  на средна температура, за да се задуши до омекване на месото*. Аз например обезкостих месото преди да изсипя всичко във формата за пай. Покрих с кората и изпекох във фурна на 180 градуса около 30- 40 минути.

*забележка: Количеството на соса и гъстотата му, зависят от вашето предпочитание, така че, ако искате да е  с повече сос, следете да не изври много, докато се задушава на котлона и долейте вода/бульон при необходимост. Гъстотата също може да се регулира с няколко щипки  брашно или царевично нишесте. Успех, ако сте решили да пробвате заешки пай у дома и Наздраве!





No comments:

Post a Comment