Friday, May 1, 2015

Хумус със затаар и маслини


Предлагам ви идея за това как да си направите бързо и лесно хумус у дома.  Аз лично обичам да го хапвам с пиперки и сирене, а съпругът ми с пърленки.
  • ·       540 мл сварен нахут от консерва
  • ·       120 гр  тахини (сусамова паста)
  • ·       Сок от лимон, лимон и половина (на вкус)
  • ·       3-4 счукани скилидки чесън
  • ·       50 мл зехтин (аз ползвам олио от гроздови семки)
  • ·       1 к.л. сусамово олио, (това е моята секретна  съставка ;))
  • ·       Сол на вкус
  • ·       1-2 с.л. вода ако е необходимо*
  За заливката:
  • ·       Затаар** и олио
  • ·       Маслини  за гарниране

Продуктите се смесват в блендер докато се получи  фина паста. Ако е необходимо, можете да добавите 1-2 с.л. вода за по-фино мелене или да увеличите количеството на лимоновия сок. Обикновено свареният нахут в консерва съдържа определено количество вода, която можете да ползвате наместо обикновена такава.  Аз обаче я прецеждам и изплаквам зрънцата преди да ги сложа в блендера. Купувайте консервиран нахут, за който сте сигурни, че е добре сварен, т.е. мек и може да се пасира лесно и няма допълнителни  добавки и консерванти.
**Затаар-това е микс от сухи подправки, популярен в Средния Изток.  Смесете няколко супени лъжици затаар с олио и залейте готовия хумус.

No comments:

Post a Comment