Предлагам ви идея за това как да
си направите бързо и лесно хумус у дома.
Аз лично обичам да го хапвам с пиперки и сирене, а съпругът ми с
пърленки.
- · 540 мл сварен нахут от консерва
- · 120 гр тахини (сусамова паста)
- · Сок от лимон, лимон и половина (на вкус)
- · 3-4 счукани скилидки чесън
- · 50 мл зехтин (аз ползвам олио от гроздови семки)
- · 1 к.л. сусамово олио, (това е моята секретна съставка ;))
- · Сол на вкус
- · 1-2 с.л. вода ако е необходимо*
- · Затаар** и олио
- · Маслини за гарниране
Продуктите се смесват в блендер
докато се получи фина паста. Ако е
необходимо, можете да добавите 1-2 с.л. вода за по-фино мелене или да увеличите
количеството на лимоновия сок. Обикновено свареният нахут в консерва съдържа
определено количество вода, която можете да ползвате наместо обикновена
такава. Аз обаче я прецеждам и изплаквам
зрънцата преди да ги сложа в блендера. Купувайте консервиран нахут, за който
сте сигурни, че е добре сварен, т.е. мек и може да се пасира лесно и няма
допълнителни добавки и консерванти.
**Затаар-това е микс от сухи подправки,
популярен в Средния Изток. Смесете
няколко супени лъжици затаар с олио и залейте готовия хумус.
No comments:
Post a Comment