Sunday, May 17, 2015

Пълнени гъби с бекон и кашкавал



Навярно всеки, който обича гъби е опитвал пълнени гъби. Пълнежът може да варира според личните предпочитания и според това, какво точно ще измъкнем от хладилника, за да го направим, защото това не е мезе, което изисква специална предподготовка и продукти, а може да се направи напълно импровизирано. Аз успях да напълня 18 бр гъби, с приблизителен размер 4см диаметър.

 Ето, какво ползвах аз за пълнежа:


·       100 гр. Сурово- пушени свински гърди (бекон).
·       Дръжките от гъбите
·       2 скилидки чесън
·       1 малка глава лук
·       Праз лук, около 5 см от бялата част
·       Приблизително 1 ч.ч. настъргани сирена: Чедар, Пушена Гуда, Монтерей Джак
·       2-3 щипки чубрица
·       1 щипка кайен пипер
·       2 щипки сух босилек
·       2 щипки сух риган
·       Сол и черен пипер
Царевица (насипана около гъбите) от консерва и бучка карве масло ползвах за чугунения си тиган, за да не пръска, докато гъбите се пекат във фурната.
Гъбите се почистват и бланшират във вряща вода за не повече от минута, след което се отцеждат от водата и редят в чугунен тиган или сач. Бланширането не е задължително да се прави, но предпочитам този вариант, вместо директно печене на гъбите, които остават сухи и се свиват прекалено много, ако трябва да се пекат изцяло във фурната. Ползвам само горен реотан на фурната, за да разтопя сирената.





Плънка: 

Всички продукти се нарязват на ситно и запържват в мазнината от бекона, плънката се овкусява със сол и подправя със сухите билки. След като гъбите се напълнят, се пекат около 10 минути, изваждат се и се слагат сирената, след което отново се връщат във фурната. Въпрос на вкус е колко време ще се пекат и как ги обичате; по-карамелизирани, с препечени сирена или само разтопени, но едно е сигурно, че така приготвени гъбите са разкошно мезе за бяло вино, бира или дори водка.

Комбинирани със салата, царевица и варено яйце, както сторих аз са чудесна вечеря! Да Ви е Сладко!

No comments:

Post a Comment