Навярно всеки, който обича гъби е опитвал пълнени гъби. Пълнежът може да варира според личните предпочитания и според това, какво точно ще измъкнем от хладилника, за да го направим, защото това не е мезе, което изисква специална предподготовка и продукти, а може да се направи напълно импровизирано. Аз успях да напълня 18 бр гъби, с приблизителен размер 4см диаметър.
Ето, какво ползвах аз за пълнежа:
· 100 гр. Сурово- пушени свински гърди (бекон).
· Дръжките от гъбите
· 2 скилидки чесън
· 1 малка глава лук
· Праз лук, около 5 см от бялата част
· Приблизително 1 ч.ч. настъргани сирена: Чедар, Пушена Гуда, Монтерей Джак
· 2-3 щипки чубрица
· 1 щипка кайен пипер
· 2 щипки сух босилек
· 2 щипки сух риган
· Сол и черен пипер
Царевица (насипана
около гъбите) от консерва и бучка карве масло ползвах за чугунения си тиган, за
да не пръска, докато гъбите се пекат във фурната.
Гъбите се
почистват и бланшират във вряща вода за не повече от минута, след което се
отцеждат от водата и редят в чугунен тиган или сач. Бланширането не е
задължително да се прави, но предпочитам този вариант, вместо директно печене
на гъбите, които остават сухи и се свиват прекалено много, ако трябва да се пекат
изцяло във фурната. Ползвам само горен реотан на фурната, за да разтопя
сирената.
Плънка:
Всички продукти се нарязват на ситно и запържват в мазнината от бекона, плънката се овкусява със сол и подправя със сухите билки. След като гъбите се напълнят, се пекат около 10 минути, изваждат се и се слагат сирената, след което отново се връщат във фурната. Въпрос на вкус е колко време ще се пекат и как ги обичате; по-карамелизирани, с препечени сирена или само разтопени, но едно е сигурно, че така приготвени гъбите са разкошно мезе за бяло вино, бира или дори водка.
Комбинирани
със салата, царевица и варено яйце, както сторих аз са чудесна вечеря! Да Ви е
Сладко!
No comments:
Post a Comment