Thursday, April 30, 2015

Пържени картофи Путѝн – или пържени картофки по канадскиОт толкова време списвам този кулинарен блог, живея в Канада и правя всеки ден картофи „Путин” за клиентите ни в ресторанта, но нито веднъж не ми е идвало на ум да си направя тези картофи у дома! Може би причината е във факта, че типично по български обичай съм свикнала да им  слагам настъргано, бяло, овче, саламурено сирене или да ги хапвам натюр J-все пак, израсла съм в България.
Тази вечер реших да направя канадския вариант за „мезе” на бирата и да използвам момента, за да щракна някоя и друга снимка.
Тези картофки са популярни в цяла Канада, (фр. poutine), като различни ресторанти ги предлагат и в различни вариации. Накратко това са пържени картофи, гарнирани със сирена и полети със сос (грейви). Обичайно, сирената са полу- меки, за да се топят лесно, но с относително изразен вкус: (Хаварти, Порт Салют, Монтерей Жак и др.). Сосът може да бъде направен от месен бульон, сгъстен и подправен: говежди, пуешки, пилешки или немесен-зеленчуков).
За моте картофки Путин ползвах  сос от говеждо и следните сирена: Пушена Гуда, Монтерей Жак и Мек Чедър.


Тук искам да вметна един любопитен факт- в Англия пържените картофки се консумират най-маного с малцов оцет, докато в САЩ ги  предпочитат полети  с кетчуп, знаете вече и за българския им вариант, както и за канадския такъв на поднасяне. Ако знаете как е по останалия свят (относно пържените картофки), моля да споделете!? J

No comments:

Post a Comment