От толкова време списвам този
кулинарен блог, живея в Канада и правя всеки ден картофи „Путин” за клиентите
ни в ресторанта, но нито веднъж не ми е идвало на ум да си направя тези картофи
у дома! Може би причината е във факта, че типично по български обичай съм
свикнала да им слагам настъргано, бяло,
овче, саламурено сирене или да ги хапвам натюр J-все пак, израсла съм в България.
Тази вечер реших да направя
канадския вариант за „мезе” на бирата и да използвам момента, за да щракна
някоя и друга снимка.
Тези картофки са популярни в цяла
Канада, (фр. poutine), като
различни ресторанти ги предлагат и в различни вариации. Накратко това са
пържени картофи, гарнирани със сирена и полети със сос (грейви). Обичайно,
сирената са полу- меки, за да се топят лесно, но с относително изразен вкус: (Хаварти,
Порт Салют, Монтерей Жак и др.). Сосът може да бъде направен от месен бульон,
сгъстен и подправен: говежди, пуешки, пилешки или немесен-зеленчуков).
За моте картофки Путин
ползвах сос от говеждо и следните
сирена: Пушена Гуда, Монтерей Жак и Мек Чедър.
Тук искам да вметна един
любопитен факт- в Англия пържените картофки се консумират най-маного с малцов
оцет, докато в САЩ ги предпочитат полети
с кетчуп, знаете вече и за българския им
вариант, както и за канадския такъв на поднасяне. Ако знаете как е по останалия
свят (относно пържените картофки), моля да споделете!? J
No comments:
Post a Comment