Monday, April 27, 2015

Сладкият картоф, като декоративно растение


Това лято реших да отглеждам  повече цветя на терасата отколкото зеленчуци и за да направя висящите кошници красиви исках да сложа и „зеленина”. Знаех точно какво търся- каскада от падащи светло-зелени или тъмно-лилави листа, която бях виждала вече тук и там  из различни градини. Голяма се оказа изненадата ми, когато  разбрах, че това всъщност е надземната част на сладкия картоф, познат у нас като батат с латинското наименование( Ipomaea batatas). За съжаление не можах да намеря  разсад в градинския център, защото им били забавили доставката, но поне научих  точното наименование на това, което търсех. Разбира се, разрових се в интернет и намерих много интересна и полезна информация. Първо, тези картофи се наименуват погрешно „ямс”, но някак приемливо от мнозинството, поне в Северна Америка и Канада. Ямсът е различен вид растение, от семейството на водните лилии, има високо ниво на нишесте и люспеста, сравнително дебела кора, но нека се върнем на сладките картофи!
Намерих няколко сайта, в които подробно се обяснява как да се направи разсад. Разновидностите на сладките картофи са много, има и хибридни сортове, но ако искате  „тук и сега” да  започнете да ги отглеждате, вземете си няколко от пазара и ги потопете в съд с вода, която да стига до половината им височина. Някои хора съветват да се ползват  клечки за зъби и чаши, за да се застопорят и да не падат на дъното, но това не е чак толкова важно. Така се прави и с костилка от авокадо, ако искате да имате растението у дома си.

 След около седмица ще забележите малки коренчета, а приблизително след около още 2 седмици и листенца. 


Изчакайте докато листата станат поне три, (корените ще са порастнали достатъчно)  и засадете целият картоф с издънките в саксия. Можете да сторите и друго, издънката с листата може да се отчупи и сложи във вода, където тя отново пуска корени, чак тогава можете да я засадите. По този начин ще имате възможност да отчупите друга издънка от картофа, защото  той има тенденция да пуска няколко.


Ако наесен, разчиствайки саксиите, намерите картофи в тях, почистете ги от пръстта и ги оставете на сухо и прохладно място за около 3 седмици, след това можете да си ги наготвитеJ -стига да не сте ползвали разни химикали за поливането им / наторяването им.
На есен можете да начупите хасчета, изплакнете под вода, за да се отърват от  гадинки и буболечки и топнете в буркан с вода (само стеблата, но без листата, подменяйте водата редовно-така правя с мушкатата си), ще имат достатъчно време да си пуснат  коренчета и на пролет ще имате отново разсад за сладки картофи.

Пускам снимка на моят експеримент, който е в начален стадий, защото искам да споделя информацията с Вас навреме или поне онези от Вас, които решат да си отгледат сладък картоф като декоративно растение.

П.П. Приблизително 3 седмици, след като сложих сладките картофи във вода, ето какво се получи: 1 изгнил, два непокълнали и първият покълнал, който вече засадих в градината:Моя рецепта за пържени батати вижте ТУК

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...