Това лято
реших да отглеждам повече цветя на
терасата отколкото зеленчуци и за да направя висящите кошници красиви исках да
сложа и „зеленина”. Знаех точно какво търся- каскада от падащи светло-зелени
или тъмно-лилави листа, която бях виждала вече тук и там из различни градини. Голяма се оказа
изненадата ми, когато разбрах, че това
всъщност е надземната част на сладкия картоф, познат у нас като батат с
латинското наименование( Ipomaea batatas). За съжаление не можах да намеря
разсад в градинския център, защото им били забавили доставката, но поне
научих точното наименование на това,
което търсех. Разбира се, разрових се в интернет и намерих много интересна и
полезна информация. Първо, тези картофи се наименуват погрешно „ямс”, но някак приемливо от мнозинството, поне в
Северна Америка и Канада. Ямсът е различен вид растение, от семейството на
водните лилии, има високо ниво на нишесте и люспеста, сравнително дебела кора,
но нека се върнем на сладките картофи!
Намерих
няколко сайта, в които подробно се обяснява как да се направи разсад.
Разновидностите на сладките картофи са много, има и хибридни сортове, но ако
искате „тук и сега” да започнете да ги отглеждате, вземете си
няколко от пазара и ги потопете в съд с вода, която да стига до половината им
височина. Някои хора съветват да се ползват
клечки за зъби и чаши, за да се застопорят и да не падат на дъното, но
това не е чак толкова важно. Така се прави и с костилка от авокадо, ако искате
да имате растението у дома си.
След около седмица ще забележите малки
коренчета, а приблизително след около още 2 седмици и листенца.
Изчакайте
докато листата станат поне три, (корените ще са порастнали достатъчно) и засадете целият картоф с издънките в
саксия. Можете да сторите и друго, издънката с листата може да се отчупи и
сложи във вода, където тя отново пуска корени, чак тогава можете да я засадите.
По този начин ще имате възможност да отчупите друга издънка от картофа,
защото той има тенденция да пуска
няколко.
Ако наесен,
разчиствайки саксиите, намерите картофи в тях, почистете ги от пръстта и ги
оставете на сухо и прохладно място за около 3 седмици, след това можете да си
ги наготвитеJ -стига да не сте ползвали разни химикали за поливането им / наторяването
им.
На есен
можете да начупите хасчета, изплакнете под вода, за да се отърват от гадинки и буболечки и топнете в буркан с вода
(само стеблата, но без листата, подменяйте водата редовно-така правя с
мушкатата си), ще имат достатъчно време да си пуснат коренчета и на пролет ще имате отново разсад
за сладки картофи.
Пускам
снимка на моят експеримент, който е в начален стадий, защото искам да споделя
информацията с Вас навреме или поне онези от Вас, които решат да си отгледат
сладък картоф като декоративно растение.
П.П. Приблизително 3 седмици, след като сложих сладките картофи във вода, ето какво се получи: 1 изгнил, два непокълнали и първият покълнал, който вече засадих в градината:
П.П. Приблизително 3 седмици, след като сложих сладките картофи във вода, ето какво се получи: 1 изгнил, два непокълнали и първият покълнал, който вече засадих в градината:
Моя рецепта за пържени батати вижте ТУК:
No comments:
Post a Comment