Friday, December 21, 2012

Сьомга а Ла Уелингтън и Тариаки тимбали със сьомга и гъби


Уелингтън няма да бъде с говеждо нито със спанак и гъби, а риба (атлантическа сьомга) повита в хилядолистно тесто с праз лук. Така отпратихме Никулден у дома тази година.
Няколко дена след това повторих идеята за повита риба, но с различен, азиатски привкус (Тариаки сьомга в тесто с гъби) Рецептата вижде по-долу.
Нареждам тези две рецепти със сьомга в бутер тесто до тази на Сьомга с аспержи в бутер-тесто , освен до останалите хрумки, идеи и рецепти със сьомга.

Сьомга а Ла Уелингтън

2 порции

·      400 гр филе от атлантическа сьомга (месото трябва да бъде без кожа и кости), разрязана на 2 порции
·      2 бр листа бутертесто с приблизителен размер 19 на 23 см всеки лист –размерът им трябва да е достатъчно голям за да повие всяко парче риба поотделно
·      1 стрък праз лук, нарязан на дребно
·      1 малка глава лук
·      2 скилидки чесън
·      30 мл бяло сухо вино
·      40 гр краве масло
·      щипка-две риган и чубрица
·      1 к.л. (кафена лъжичка) чили паста
·       сол и черен пипер
·      белтък на яйце и сусамови семенца
·      гъби (опция), които могат да се задушат с праза

Рибата се разделя на две порции и посолява (за предпочитане е рибата да се посоли поне 2 часа предварително).
В маслото се запържват нарязания на дребно праз, лук и чесън. Плънката се подправя с чубрица, риган и задушава с бяло вино до омекване, след което се разделя на две и изсипва върху листа тесто. Върху плънката се слага рибата и се повива, като краищата на тестото се намазват с белтък, защипват и подгъват, така че да се паднат отдолу. Така приготвените пакети се мажат с белтък и поръсват със сусамови семенца, след което се пекат в умерена фурна 180°С около 40 минути, в леко намазана с олио тавичка. Добре е да се покрият с лист алуминиево фолио, без да се запечатва за тавата, за да не изгори тестото.

Тариаки тимбали със сьомга и гъби




4 порции (2 тимбалчета за порция)

·      480 гр филе от сьомга, разрязана на 8 парчета
·      300 гр гъби
·      8 листа бутертесто с размер 6х6см , аз ползвах един лист, разрязан на 8 части и всяка част леко разтеглих, така че размерът и стана по широк от 6см.
·      ½ глава лук, нарязана на дребно
·      1 морков, настърган или нарязан на ленти с помоща на белачката за картофи и краставици
·      30 гр краве масло
·      белтък на 1 яйце
·      сусамови семенца
продукти за маринатата, виж по-долу:

марината за сьомгата:
·      2 с.л. настърган пресен джинфжифил
·      40 мл соев сос
·      1 к.л. сусамово олио
·      1-2 скилидки счукан чесън
·      1 ч.л. чили паста Самбал
·      2 с.л. мед
·      1 с.л. кафява захар
·      2 с.л. лимонов сок
·      2 щипки от китайския микс“Пет подправки” (звездовиден анасон, карамфил, джинджифил, индийско орехче, канела) Подправките могата да варират, но аз харесвам точно този микс за своите азиатски ястия.

Нарежете рибата на порции с големина около 4х4см и я оставете да престои в маринатата, покрита с еластично фолио в хладилника поне 2 часа. Хуибаво е, че след тази процедура можете да си хапнете сьомгата директно или да я ползвате за тартар J Запазете маринатата, тъй като тя ще ви трябва за овкусяване и на плънката.



плънка:
Лукът, нарязан на дребно се задушава в маслото до златисто. Добавят се нарязаните на филийки гъби, лентите морков и маринатата от рибата. Задушават се до омекване и докато течността се изпари.



асамбъл-технология:
В намазани с олио огнеупорни купички (добра работа ще свършат и формички за мъфини) се поставя леко разтеглен лист от бутертестото, след което парче сурова сьомга и се покрива с лъжица-две от плънката. Добре е предварително да се раздели плънката на 8 равни части, за да се прецени по колко ще е нужно за тимбалче. Краищата на тестото се намазват с белтък и се препокриват, за да залепнат и затворят тимбалчето или идея!> (бохча) Така приготвена всяка порция се поръсва със сусам и пече при 180°С за около 35 минути.


2 comments:

  1. Светле, чудесни и много вкусни предложения!
    Сърдечни прегръдки и весели празници!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дани! Весели празници!:)

    ReplyDelete