Saturday, December 22, 2012

Черно Ризото с Порчини и кедрови ядки / Black Risotto with Porcini and Pine nuts


Оризът е черен, или така нареченият забранен, императорски ориз. Избрах именно този вид, за да подчертая значимостта на едно евентуално, празнично меню и да създам една достойна гарнитура да речем за .....печени пъдпъдъци, повити с бекон. Все още нямам пъдпъдъците в кухнята си, тъй или иначе сме на леки пости, което ни най-малко ни пречи да си хапнем “гарнитурата” преди основното ястие.

Продукти за 2 порции или...(4 гарнитури)

·      ½ ч.ч. черен (императорски) ориз
·      350 гр гъби Порчини, нарязани на едро
·      1 малка глава лук
·      2 силидки чесън
·      40 гр краве масло
·      30 мл бяло вино
·      1 к.л. чили паста Самбал
·      3 ½ ч.ч. вода
·      1 к.л. китайски микс “Пет подправки”
·      50 гр кедрови ядки
·      1 червена чушка
·      сол и черен пипер

Лука и чесъна, нарязани на ситно, се запържват до златисто в разтопеното масло. За предпочитане е да се ползва широк, дълбок тиган с похлупак. Добавя се измития ориз, всичко се бърка докато зрънцата ориз започнат да се отделят едно от друго, след което се изсипват гъбите, виното, подправките и половината количество от водата. Съдът се похлупва са капак, изчаква се всичко да заври и температурата се намалява, за да може оризът да къкри и задушава.
От време на време се разбърква, като се долива от останалата вода. Този ориз изисква продължителна топлинна обработка или поне у дома обичаме мек ориз, затова 1 час бе времето, през което оставих съда на котлона и още десетина митути настрани под похлупак. Чушката се нарязва на дребно и добавя десетина минути преди отстраняването  на ястието от котлона. Тя по-скоро е за контраст на цветовете. Кедровите ядки за запичат за 1-2 минути в горещ, сух тиган и с тях се гарнира вече насипания ориз по чиниите.

No comments:

Post a Comment