Tuesday, August 14, 2012

Боровинкова лудост!


  
Пак сме заринати от боровинки, благдарение на региона, в който живеем и разбира се щедрите приятели. От една седмица се опитвам да се справя с няколко килограма боровинки. Боровинков пай, боровинково клафути, боровинкови мъфини, боровинкова торта, боровинково парфе, сладолед с боровинки, коктейл с боровинки, боровинково смути, боровинков ликьор, боровинкова сангрия, сос от боровинки, боровинков кекс, боровинково сладко... Само го наречете и го имате!? J

Боровинково смути
2 порции

1 ч.ч. боровинки
½ ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. натурален сок от дребни плодчета (аз ползвах боровинки и кренбърис)
1 с.л. захар или мед на вкус (опция)

Всичко се пюрира добре в блендер. Сервира се веднага, препоръчително- сламка с голям диаметър.

Боровинково клафути

Вече съм писала рецептата, затова давам препратка към нея. Колегите на мъжа ми много го харесват! Виж рецептата ТУК!



Боровинков пай (крамбъл-без точене)- Blueberry streusel

тесто-трохи:
2 ½ ч.ч. брашно
280 гр краве масло, стайна температура
3 с.л. захар
1/3 ч.ч. овесени ядки, пресовани
2 ванилии
щипка канела
3-4 с.л. вода или толкова, колкото да можете да забъркате едри трохи, които да се слепват  една за друга

боровинков пълнеж:

2 ч.ч. боровинки
½ ч.ч. захар
2 с.л. царевично нишесте

С помоща на нож раздробете кравето масло, захарта и брашното на едри трохи. Овкусете с ванилия. Ако ванилият е течна, намалете количеството на водата. Трябват ви няколко супени лъжици, за да направите трохите лепкави. Необходима ви е толкова течност, колкото да съумеете да облепите лесно дъното на тавичката, в която ще печете. Направете кора от половината трохи с дебелина около 8 мм, която да обхваща и стените на съда. Аз ползвах тавички за пай с вътрешен диаметър 17 см и диаметър по периферията 22см. На етикета им пишеше 9 инчови. Надупчете с вилица дъното, за да не се образуват издутини, когато печете. Изпечете кората в загрята до 180°С фурна докато изпръхне леко. Около 6-10 минути.
Забележка: Препоръчвам това, защото иначе паят ще се изпече повече отгоре, отколкото отдолу. Ако все пак познавате фурната си и разчитате на нея, можете да избегнете това предварително изпичане на кората-подложка и директно да печете с пълнежа.

 В отделна купа разбъркайте боровинките, захарта и нишестето, след това изсипете всичко в кората. Покрийте с останалите трохи и печете до порозовяване на трохите и омекване на плодовете. Можете да сервирате този пай топъл, със сладолед и сметана или студен, както обичате.

No comments:

Post a Comment