Friday, August 10, 2012

Бейгъл или геврек? / Begel or gevrek?




Вчера гледах по кулинарния, телевизионен канал  как се правят бегъли (begels) в Монреал. Пекарите завъртаха по 30 кравая в минута, на ръка! И както обичам гевреци-това предаване ми беше достатъчен стимул да запретна ръкави тази сутрин.

Ако потърсите информация в Уикипидия относно “begel” ще откриете,че поляците претендират за откритието на тези хлебчета с дупка. В Щаитите и Канада ги асоцират с израелците. Ние ги знаем, като гевреци симити (simit), думата gevrek e от турски произход и означава-хрупкав. Тези хлебчета с дупка традиционно са покрити със сусамово и/или маково семе. Сравнително твърдото тесто се оставя да втаса, след като се замеси, за около 15-20 минути. Правят се фитили от него и се засукват малки кравайчета. Тези краваи се пускат във вряща вода, която е подсладена с мед докато набъбнат и изплуват на повърхността. След това се овалват в семенца и пекат в пещ. Иска се голям майсторлък, за да се изработят и затова е вероятно да намерите пекарници специализирани само и единствено в производството на този вид хлебчета. Това не означава, че те не могат да се приготвят и в домашни условия. Времето за приготвяне е около час и двайсетина минути.

Тесто за гевреци за приблизително 14 бр:

1 ¼ ч.ч. топла вода
1 яйце
8 гр. суха мая
1 с.л. олио
3 с.л. захар
1 с.л. сол
приблизително 4 ч.ч. пшеничено, бяло брашно
сусамови семенца

водата, в която ще се варят:
1.5 л вода
4 с.л. мед

В дълбока купа изсипете топлата вода, маята, захарта и солта и изчакайте около 4-5 минути, докато маята шупне. Добавете яйцето и олиото. Разбъркайте, прибавете и трите чаени чаши брашно докато бъркате с ръка до образуването на еднороднта топка тесто. След това месете тестото върху плоска повърхност, като добавяте останалото брашно така, че да получите гладко и твърдо тесто. Оставете го да втаса за около 20 минути.

През това време сложете водата и меда в дълбока тенджера и оставете на котлона, за да заври.

Загрейте фурната до 200°С.

Разрежете тестото по дължина на 4 и от всяко парче изтегляйте постепенно и оформяйте фитил. Посучете този фитил около 4-те си пръста и откъснете там, където се пада дланта ви. Търкулнете мястото по масата няколко пъти напред-назад, за да затворите ринга. Пуснете част от краваите във врящата вода. Нека се варят докато набъбнат и изплуват на повърхността. Извадете ги в чиния, за да се оцедят. Оваляйте в сусамовто семе, подредете в тава и изпечете.



Тип:Тези бегъли или гевреци се асоцират със сандвич приготвен по следния начин: Хлебчето се разрязва хоризонтално по средата, маже се с крем-сирене. Долната половинка се напластява с пушена сьомга, червен лук и каперси.

4 comments:

  1. Светле, чудесни са!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Светле, позагуби ми се нещо? Ясно почивчица;)
    Геврече бих хапнала с удоволствие, ма трудно бих се наела да го меся;) Никак не ми е приятна тази част. И затова при теб;)
    Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  3. Благодаря, Дани! Прегръдки!

    ReplyDelete
  4. Мъхче, точно тези две седмици ми е почивката, та ми дойде време и за блога:) той е част от релакса и приятното време. Преполових почивката си обаче, и се надявам да нахвърлям още няколко идеи през идните дни, че после пак бачкане...
    Благодаря за пожеланията! Усмихнати дни!

    ReplyDelete