Monday, March 5, 2012

Повод за торта и почерпка





Повод имам аз. Навършвам 35, но това не е най-важното. J

За тортата ще кажа: тортата направих така, че идеално да пасва на личните ми предпочитания и понеже рядко правя торти у дома, всяка трябва да е много вкуснаJ, за да изкушава. Не съм особен фен на сладкото-вероятно сте го разбралиJ



За тази избрах любимия ми микс за бял кейк на Duncan Hines и ванила-фростинг, но ползвах само една трета от сухата смес. Кой ще си играе да бърка блатове, като има полу-готови!?  Добавих обичайнте продукти според описаните на кутията (яйце, олио, вода), но и чашка кокосови стърготини. Изпекох, охладих и срязах с конец, за да се получат два блата.



Комбинирах с парфе, защото това е един от любимите ми десерти, само че този път разделих разбитите сметана и пудра захар (750мл сметана +4 с.л. пудра захар)  на две части. Добавих две супени лъжици, разтворен в малко гореща вода, желатин.

Понеже целях да разнообразя структура и вкус, в първата част на крема-парфе сложих няколко капки кокосова и ванилова есенция, кокосови стърготини и юфка. Да, домашно правена юфка, около 100 гр (сухо тегло), запарена с 200 мл подсладено, прясно мляко. Исках да наподобя крем-пита и идеята бе сполучлива!

Втората част от крема-парфе сложих 2 с.л. нескафе на Нестле-Лешник, разтворено в с.л. ликьор Франджелико (лешников ликьор). Когато тортата се стегна достатъчно, махнах формата и намазах с ваниловия фростинг, но само отстрани.

Като краен резултат се получи една много пухкава, кремообразна, лека и добре балансирана на захар торта с перфектно комбинирани вкусове на ванилия, кокос, нескафе и лешник!

 Да ви е сладко!

12 comments:

  1. Да си жива, здрава и много щастлива, Светле!
    Честит рожден ден!
    И - много красива градина с кокичета и минзухари си имаш!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Пепи!:) Наблизо има един парк със стари и необитавани къщи. Около една от къщите минава неасфалтиран път, там растат тези кокичета и минзухари. Фиксирах ги миналата пролет и специално се разходих до там, за да набера снимки и букетче:)Обични цветя са ми, напомнят ми за дома, за България-Русенския Лом, за празници и пролет. Здраве и за теб, Пепи!Прегръдки!

    ReplyDelete
  3. Честит рожден ден! Много здраве и сладкобалансиран живот!
    Тортата е превъзходна!

    ReplyDelete
  4. Много мило, Марияна, благодаря! :)

    ReplyDelete
  5. Светле, Честит Рожден Ден!
    Да си жива и здрава и с много сбъднати мечти!
    Много вкусно и пролетно е при теб!
    Сърдечни прегръдки и хубава вечер!

    ReplyDelete
  6. Честит рожден ден! Пожелавам ти здраве, щастие, късмет и прекрасни мигове с любимите ти хора! Тортата е прекрасна и много вкусна, а снимките с цветята - приказка!

    ReplyDelete
  7. Честит рожден ден, Светле,
    бъди жива и здрава и продължавай все така да ни радваш!

    ReplyDelete
  8. Честит рожден ден,много здраве,късмет,щастие и любов
    тортата е страшно съблазнителна и оригинална
    поздрави и хубав следобед

    ReplyDelete
  9. Честит Рожден Ден! Много поводи за усмивки, здраве с пълни шепи, щастие и късмет :)
    Тортичката изглежда великолепно! А като четох как си я приготвила сериозно огладнях :)
    П.П. Специални благодарности за първата снимка! Много пролетно ми стана на душата :)

    ReplyDelete
  10. Радвам се, Габи! Прегръдки!

    ReplyDelete
  11. Благодаря, Мириам! Не се и съмнявам,че можеш да сториш още по-хубава и съблазнителна торта!:) Поздрави!

    ReplyDelete
  12. Благодаря, Маргарита! Прегръдки и поздрави!
    P.S. Защо на сайта ти не намирам опция за коментар?

    ReplyDelete