Ertwensoep или зимна супа с грах(чета) и свинско, пушено месо и традиционна супа за Холандия.
Обикновено се приготвя с бульон от свински крачета, пушено свинско месо, храг, картофи (и др. кореноплодни) и наподобява българските яхнии, в смисъл, че е толкова гъста, че може супената лъжица да стои права в нея. Днес граховата супа с бекон е популярна из цяла северо-западна Европа, Канада и Щатите. В Швеция тази супа се продава на “щафети”, заради желиращия ефект на свинските кости и сухожилия. Българският еквивалент е “боб с чуфки” или така нареченият “боб със свински крачка”, популярна в Родопите гъста яхния.
2 бр свински крачета
1 глава лук
500 гр замразен грах
2 картофа
250-300 гр пушени свински гърди или филе, може и бекон, ако обичате по-мазничко
1 морков
стрък целина
пащърнак (по желание)
60 мл готварска сметана (разбира се, неподсладена)
4-5 скилидки чесън
копър (по желание)
30 мл мазнина (може и животинска)
сол и черен пипер
Свинските крачета се сваряват в тенджера под налягане (в подсолена вод, в която можете да сложите малко черен пипер и чесън) за 45 минути или докато омекнат съвсем, толкова,че сухожилията и кожата да се отделят лесно от кокалите. Бульонът се прецежда а останалата, лепкава част се отделя от кокалите и се връща към бульона.
В мазнината се запържват нарязаните на ситно: пушено свинско, лук, морков, целина, пащърнак, чесън. Изсипват се храхчетата и се налива бульон. Нека всичко ври, докато се образува гъста яхния, картофите и грахчетата се разварят, сгъстявайки я. Легира се със сметаната. Овкусява се, подправя се с копър.
Тази супа е много хранителна и идеална за студените зимни нощи, чудесен лек против пролетната умора, когато костите ви хрущят от влага и организмът ви има нужда от земна енергия. Чаша бира или червено вино чудесно ще акомпанират тази вкусотия!
No comments:
Post a Comment