Sunday, March 11, 2012

Холандска супа с грах, бекон и свински крачета / Erwtensoep (Dutch pea soup)



Ertwensoep или зимна супа с грах(чета) и свинско, пушено месо и традиционна супа за Холандия.

Обикновено се приготвя с бульон от свински крачета, пушено свинско месо, храг, картофи (и др. кореноплодни) и наподобява българските яхнии, в смисъл, че е толкова гъста, че може супената лъжица да стои права в нея. Днес граховата супа с бекон е популярна из цяла северо-западна Европа, Канада и Щатите. В Швеция тази супа се продава на “щафети”, заради желиращия ефект на свинските кости и сухожилия. Българският еквивалент е “боб с чуфки” или така нареченият “боб със свински крачка”, популярна в Родопите гъста яхния.





2 бр свински крачета

1 глава лук

500 гр замразен грах

2 картофа

250-300 гр пушени свински гърди или филе, може и бекон, ако обичате по-мазничко

1 морков

стрък целина

пащърнак (по желание)

60 мл готварска сметана (разбира се, неподсладена) 

4-5 скилидки чесън

копър (по желание)

30 мл мазнина (може и животинска)

сол и черен пипер



Свинските крачета се сваряват в тенджера под налягане (в подсолена вод, в която можете да сложите малко черен пипер и чесън) за 45 минути или докато омекнат съвсем, толкова,че сухожилията и кожата да се отделят лесно от кокалите. Бульонът се прецежда а останалата, лепкава част се отделя от кокалите и се връща към бульона.



В мазнината се запържват нарязаните на ситно: пушено свинско,  лук, морков, целина, пащърнак, чесън. Изсипват се храхчетата и се налива бульон. Нека всичко ври, докато се образува гъста яхния, картофите и грахчетата се разварят, сгъстявайки я. Легира се със сметаната. Овкусява се, подправя се с копър.



Тази супа е много хранителна и идеална за студените зимни  нощи, чудесен лек против пролетната умора, когато костите ви хрущят от влага и организмът ви има нужда от земна енергия. Чаша бира или червено вино чудесно ще акомпанират тази вкусотия!





No comments:

Post a Comment