Sunday, March 4, 2012

Хляб с шарена сол




Поразрових се в архивните снимки и попаднах на този семпъл, но вкусен обяд. Прясно изпечен, домашен, пълнозърнест хляб със семена, маслинки, чесън и вино. В чинийката е една традиционна за дома ни топеница направена от слънчогледово олио, домашно кисело мляко и шарена сол, билките на която са събирани от три области в България: Родопите, Троянския балкан и Добруджа.
Шарената сол, която правя у дома съдържа чубрица, запечен на сух котлон червен пипер, сминдух, див кимион, риган, сол.  Една от бабите ми слагаше и печени, фино млени семки (тиквени), което придаваше на шарената сол спицифична благина, консистенция и аромат.



3 comments:

  1. Светле ,успя без да искаш да ме върнеш доста години назад...прекрасни и безгрижни....детски
    Ухае прекрасно:)

    ReplyDelete
  2. Много вкусен обяд! Като бях дете обожавах питка със шарена сол и за закуска и за обед, можех все това да ям:). Топеницата е интерсна, не съм хапвала такава. Благодаря ти!

    ReplyDelete
  3. Благодаря и аз! Вкусните обяди са за това-да се споделят:) сърдечни поздрави, Миленаи Кенди!

    ReplyDelete