Saturday, March 3, 2012

Утрин в проза и колаж



   Лежерна утрин, времето сякаш е спряло, нямам особено желание да готвя, още по-малко да снимам. В едно от  чекмеджетата намерих стар фотоапарат, който ще замести в следващите дни откраднатия, но някак с неохота го държа в ръка, като че ми липсва стар приятел. Направих си синджирлия кафе в джезве, а някой все още се гуши в съня си.







Преди време бях попаднала на един текст в Мрежата, за който се твърдеше, че е на Димитри Иванов. Тук ще цитирам любим абазац за кафето на Йовков от същия този текст. Хубаво е, когато сутрин има с кой да си пием кафето!

Суровото кафе го сипвахме в опушеното цилиндрично нещо с дълга дръжка, което Йовков кой знае защо наричаше долап и което бавно въртяхме над жарта в кахлената камина. После смилахме кафето в месинговата мелничка, на която й въртиш ръкохватката, докато ти излязат пришки на детските пръстчета, но се инатиш и не отстъпваш мелничката на големите. Кафето възвираше в бакъреното джезве, калайдисано от циганите, и биваше шест вида: каймаклия, когато му добавяха мляна леблебия; тънко-преварено, кипнало три пъти, че да няма каймак; синджирлия - с огърлица от мехурчета; хеллия - с щипка от зеления прашец хел от Арабия; шекерлия, когато сипваха захар в студената вода (да подсладиш горещо кафе беше непростима простотия); небетлия - слагаш си на езика бучица небет шекер, пак захар, но друго яче кристализирала.
Когато го питаха какво да е кафето, Йордан Йовков казваше "Емче знамли" (ами че знам ли), после казваше, че то е "хубавИчка-троИчка": вдъхваше аромата, посръбваше, поглеждаше сребърния обков на филджана.



Предложението ми за закуска са тези принцеси с кашкавал и яйце. Обичам ги  още от дете. Обикновено майка правеше филийки и със сирене и яйце, но точно тази сутрин сирене в хладилника не се намира.





За около 4 филийки хляб



200 кр Кашкавал или Хаварти, настърган

1 яйце

щипка сол и ким по желание

Можете да поръсите филийките и с шарена сол.

 Яйцето и настърганият кашкавал се смесват, намазват се върху филийките и се пекат в партигрил до зачервяване. Същото може да се изпълни и с натрошено краве сирене, вместо Кашкавал. Да ви е сладко!

2 comments:

  1. Светле, много хубав текст :)
    Честит Празник!
    И чудесна закуска!
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дани! Сърдечни поздрави!:)

    ReplyDelete