Monday, October 31, 2011

Спомени с дъх на узо и море-пътепис


Макар зимата да стои на прага, днес искам да ви поднеса няколко свежи спомена с дъх на море от почивката ни на остров Тасос.
Тасос е остров в Гърция, който се намира в северната част на Егейско море, близо до устиета на река Места или Нестос, както я наричат местните. Тръгнахме от Велинград с кола някъде в 10 сутринта, в проливен дъжд и с надеждата, че метеорологичните прогнози за следващата седмица ще се окажат верни, а именно слънчево и топло. Минахме през Юндола, Разлог и Банско и се отправихме към ГКПП Илинден. Тук искам да отворя скоба и спомена, че пътят, макар и зле поддържан, надиплен и пълен с дупки е живописна експедиция между три огромни български планини Родопите, Рила и Пирин. Успоредно на шосето се вие и единствената функционираща, 760 милиметрова железопътна линия (теснолинейка) в България, линията Септември-Добринище. Тя е с дължина 106км. Там се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово с 1267м. надморска височина. След граничния, контролно-пропусквателен пункт оставаха още две планински възвишения Вронду и Фалакро, които са част от Рило-Родопския масив, но вече са на гръцка територия.  Превалихме ги и пред нас се ширна долината на Драма- окъпана, с разпокъсани облачета и слънчево ведра. Минахме през Кавала, първият град който видяхме на брега на Егейско море, където спряхме на пристанището за по кафе и снимки и отново потехлихме на път, защото отново заситниха капчици дъжд.


 Лесно намерихме Керамути- селището, което се намира на брега на континента и от където се качихме на ферибот, водещ до остров Тасос. Небето бе оловно сиво, въздухът наситен с озон, заради гръмотевичната краткотрайна буря, която се стовари въру нас докато чакахме на пристанището неколцина приятели,... но гледката-гледката бе невероятна! Високите планини на Тасос  с кълбести  бели пелени от отдалечаващата се буря.
 Намерихме хотела, в който трябваше да отседнем и се настанихме удобно в стая с релаксираща гледка-море, палми, маслинови дръвчета, планина и пристанището на Тасос, често наричан още и Лименас. Скоро китното хотелче се изпълни с приятели от България и ни оставаше единствено да се порадваме един на друг и приготвим за вечеря в изпитан ресторант. Отдавна бе спряло да вали.
 На сутринта, понеже съм едно от онези ранобудни същества, които черпят енергия и хармония от изгряващото слънце, бях първата и единствена душа на плажа. Не е нужно да казвам,че плажът отстоеше само на някакви двайсетина крачки от хотела, беше тесен, но добре подреден и с хубав пясък. От лявата му страна вълничките галеха нежно беломраморни скали, а от дясната сред облите камъчета се мъдреха и ошлайфани от водата керамични чирепи. Древни руини и запазила се арка пустееха сред маслинови дръвчета и нарове,...небето бе чисто и синьо, приветствах първите слънчеви лъчи.

Тасос е бил владение на финикийци, траки, елини, римляни, турци, та дори и българи, има богата история: Виж Тук. Също така красивите му планини са изтъкани от шисти, златни залежи, ценна руда и мрамор. На островът се добиват още пчелен (боров) мед, зехтин, вино и млечни продукти. С риболов и туристически бизнес се препитава и част от населението.
Любопитни са и легендите за това райско кътче, разположено сред изумрудените вълни на Егейско море. Твърди се, че островът бил намерен от Тасос, брат на Европа, който тръгнал да я търси по нареждане на баща си, след като тя била отвлечена от Зевс. Мястото му допаднало и той станал негов управник. Също така сирените, които се опитвали да отклонят  кораба на Одисей от пътя му в търсене на Златното руно се криели именно в многобройните заливи на този остров, а във вътрешността му имало извор с магическа сила. Всеки човек, опитал веднъж от водата му пожелавал да остане завинаги в пределите на това омайно място. Да ви кажа право, посетихме изворчето, което е каптирано и днес се слави като място на влюбените двойки, но още преди да стигнем до него с охота установих, че ми се иска да живея в това райско кътче и в частност село Панагия- семпло, колоритно, сгушено в подножието на скалите Хриси Амудия (Златен пясък) селце, носещо името на Богородица. Точно до извора се намира и църквата Панагия. Тук бе и сладкарничката, в която опитах най-вкусните сиропирани сладкиши от многолистно тесто, пълнени с яйчен крем.


 Дойде ред да спомена и трапезата. Ако сте любители на морската храна и сиропираните сладкиши, това е място тъкмо като за вас. Разбира се, узото и салатата с домати, краставици, сирене, маслини, лук  и зехтин са неизменна част от менюто.




Във всяко ресторантче може да се поръча пържена риба, октопод на плоча или пържени тиквички, патладжан и мусака. Не е нужно да поръчвате десерт. Той винаги се носи, след като вече сте платили сметката- вид благодарност от собствениците на заведението.



Искам да изкажа благодарност на гостоприемния екип на хотела, в който бяхме отседнали и да посоча адрес за желаещи да гостуват:
Хотел “Тарзанaс бийч”!

Tarsanas beach





10 comments:

  1. Гърция е любима наша дестинация за почивка, само че досега сме били само на трите пръстчета на Халкидики. Надявам се да стигнем и до Тасос. След този изключително интересен и увлекателен пътепис, след страхотните снимки нямам търпение да дойде лятото.:-)))) Благодаря и за кулинарната информация, любители сме на морските деликатеси и сме имали удоволствието за им се насладим.:-)))
    Светле, благодаря ти за удоволствието!
    Сърдечни поздрави и хубави дни!

    ReplyDelete
  2. Сърдечно благодаря, Мони! Хубаво ми беше и на мен, докато писах спомените си и редактирах снимките:) сякаш върнах времето с цял месец:)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Светле,
    невероятно удоволствие изпитах от чудесния ти разказ!
    А снимките са повече от прекрасни!
    Благодаря за информацията!
    Сърдечни поздрави !

    ReplyDelete
  4. Дани, това беше целта, да зарадвам малко или много своите читатели:) Благодаря, сърдечни благопожелания!

    ReplyDelete
  5. Прекрасни снимки и много вдъхновяващ разказ, хапнали сте си от всичките вкусотии като гледам, нямате никакви пропуски :-))! Като гледам даже в таверната са били много щедри на почерпките, кародопита, грис-халва, шоколадов салам, явно като са носили сметката са си търкали ръцете, ха-ха....
    Другите сладки, които си яла в сладкарницата, като гледам по снимките:
    Тригоно Тесалоникис (Триъгълници Солунски, правят се от фини листи за баница, пълнени с крем патисери),
    Корне, корнедаки/умалително (фунийки от бутер тесто, пълнени с крем патисери и малко сметана, поръсени с нарязан-бадем. Предполагам, че няма да се затрудниш да ги направиш. Охтоподи (замразени) има ли при вас, да ти кажа как да си го направиш на скара? Прегръдки!

    ReplyDelete
  6. Светле,благодаря и аз за този разказ!Честно казано Гърция никога не ме е блазнила като място за отдих,но твоите снимки на богата растителност много ми променят настройките!
    Ще имам предвид хотела ви,хареса ми!

    Много обстоен разказ и в кулинарен план,чудесни ястия и десерти,аме изобщо великолепно сте си изкарали.

    Поздрави и честит празник на народните будители!
    Роси

    ReplyDelete
  7. хахах, Жани всеки десерт е от различна таверна, а последният кадър не е десерт, тези забулени панери ги щракнах на един пазар, предполагам, че са за десерти, за да не ги напитят пчелите:) Октопод не обичам много и не ми харесаха техните- все жилави бяха. Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  8. Еликсир, радвам се, че разказът ти е харесал! Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  9. Светле, прекрасен е рзказа за Тасос, а снимките го допълват чудесно! Тъй като бях една от наслашдаващите се на красотите заедно с теб, а и се наслаждавам вече 5 години на това място мога да потвърдя всяка една твоя дума! Много ме разчувства(имаше няколко сълзички)!Надявам се до година отново заедно да се разходим там! Поздрави от BG!Vess

    ReplyDelete
  10. Здравей, Веси и добре дошла! Благодаря за коментара, много мило е, че споделяш с нас своето вълнение! Сърдечни поздрави, прегръдки и целувки от К. и мен! И аз се надявам отново да посетим това райскo кътче, защото дори пишейки статията и търсейки информация за Тасос, открих няколко места, които искам да посетя следващия път:))))

    ReplyDelete