Днес ме осени музата още в 3 сутринта! J Будя се рано заради смяната на часовото време (англ. –“джет лаг”, т.е. биологичният ми часовник е все още по българско време). Замесих тесто за пица с пълнозърнесто брашно, но го разделих на три кори и ги разточих. Намазах ги с краве масло и ги наредих една върху друга. Сгънах четери ъгъла подобно на пощенски плик и пак ги разточих, след което отново намазах с масло. Това потретих и ето,че стана многолисто бутер тесто. Докато втасваше сварих един пресен артишок, обрах ядливата част и я отделих настрана за направата на топъл, сметанов дип със сирена (Хаварти, Крема сирене и Азиаго). Бях запланувала да затворя в буркани пуешко месо, та и това направих, но отделих бяло месо за пуешки шишчета. По-късно от пуешкия бульон спретнах и сос. Поради дългото ни отсъствие от дома няколко глави чесън бяха тръгнали да никнат в хладилника и реших да ги изпека, запазвайки ги за по-дълго и употреба на дипове и пица.
Ети и рецептите накратко:
Чесън на грил
Горната част на чесновите глави се отрязва, за да се полее вътрешността им със зехтин и овкуси-розмарин, риган, сол. Завиват се в алуминиево фолио и се пекат около 15 мин на барбекю или докато се карамелизират. Могат да се сервират цели или скилидките да се почистят от люспите и съхраняват в бурканче със зехтин.
***
1 артишок
20 гр краве масло
1 ч.ч. готварска сметана
100 гр Хаварти
50 гр Азиаго
50 гр Крема сирене
1 скилидка чесън (може и печен)
риган, черен пипер, сол
Листата и сърцевината на артишока се отчупват едно по едно и се сваряват за около 10 мин. Добре е да подберете млад артишок, който още не е узрял до цвят, т.е. сърцевината му не е лилава. Можете да ползвате и консервиран артишок, ако нямате пресен. Чесънът се пресова и запържва в кравето масло до златисто. Добавя му се течната сметана и сирената, които се разтопяват на слаб огън, докато се бъркат и сосът се сгъсти. Добавя се намачкан артишок (сварен или от консерва). Овкусява се с подправките
***
Пуешко месо в буркани
Пуешкото месо (6 кг.) сварих на два пъти в тенджера под налягане за 40 минути с лук, целина, морков, дафинов лист, черен пипер и сол. Обезкостих и разпределих в бурканите. Долях от бульона и затворих с капачки, след което ги херметизирах за още 30 мин.
Марината за пуешки шишчета
бяло пуешко месо (използвах само едната половинана гърдите и имах 7 големи шишчета накрая, като ползвах и разноцветни пиперки)
40 гр краве масло (стайна температура)
2 с.л. горчица
30 мл бяло вино
сокът от половин лимон
сол, черен пипер, риган, песто Дженовезе
***
Сос за пуешките шишчета
Запържих в краве масло праз лук, долях кафена чашка сметана и чаена чаша от пуешкия бульон. Подправих с риган, мащерка и черен пипер. Поръсих с Азиаго и оставих да къкри на слаб огън. Сгъстих с 1 с.л. царевично нишесте, размито в малко бульон.
Е, това не беше всичко, днес имах време и за смокиново-шоколадовите бонбони от блога на трудолюбивата Жани-Даровете на Гея. Получиха се великолепни! Жани, благодаря за идеята!
Топъл сметанов дип с артишок и сирена
Светланка,наистина си ранобудница и колко вкусотийки си сътворила :)
ReplyDeleteПрегръдки и хубава неделя!
Добро утро!
ReplyDeleteНе само си раннобудница, но и си много сръчна :) !!!
Печен чесън, бутер тесто, пуешко в буркани, дип от артишок, консерви, бонбони....... стоп! Поеми дъх!
Всичко е станало супер! Кажи сега консервираното пуешкото, как го употрбяваш, как го хапвате после? Канадците сигурно те гледат много учудено като чуят, че правиш пуешко в буркана, ха-ха!
Бонбоните са станали прекрасни. Побързала си да срежеш един за снимката преди да се стегне и ти се е сплескал, личи си, че са съвсем пресни още. Който ги хапне ще пита за още :))
Здравей, Дани! Радвам се да те видя отново! Благодаря за пожеланието! Хубав уикенд и на теб!
ReplyDeleteЖани, права си-нямах търпение да срежа един бонбон и още не се бяха стегнали напълно:))))))То и няколко така се изядоха, де:))))) А канадците по-скоро биха се учудили,че правя пуешко на грил и че не ползвам кленов сироп за маринатата му:) Много си мила, благодаря!
ReplyDeleteЛеле,Светле,ти не си излизала от кухнята днес!Добре,че си почнала от ранни зори по тъмно!
ReplyDeleteМного неща си приготвила,от вкусни по-вкусни,ще си засладя с бонбонките,чудесни са!И с тъмен шоколад,точно по мой вкус!
Сърдечен поздрав от мен!
Роси
Здравей, Роси! Почерпи се!:)Много вкусни станаха!
ReplyDeleteСветле, сръчна ранобуднице! Носят се разни прекрасни ухания из кулинарното блогово пространство, път те откъде идвали.:-)))) Такива прекрасности ни показваш, една от друга по-хубави и вкусни. И аз си грабвам едно бонбонче, обичам да са покрити с натурален шоколад.:-))
ReplyDeleteНай-сърдечни поздрави от мен и усмихната нова седмица!
Сигурна съм,че вкусните аромати не се носят из виртуалното пространство само от моя блог, Мони. Все сръчни момичета водите вашите, които също са изпълнени с благоуханието и богатството на есенната кухня:) Хубава седмица и на теб!
ReplyDeleteСветланке, от какво се прави кленовият сироп? Май тези неща не са по нашите вкусове?! Следващият път като правиш шишчета от пилешко илки пуешко на грил, посоли парчетата месо и намажи обилно преди да ги набодеш на шиш само със смес от майонеза (1 с.л.)-лютеница/доматено пюре(1 ч.л.), така, че сместа ти да има светло оранжев цвят и НИЩО друго, опечи ги на грила и ще ме споменаваш. Вкусните неща не искат много подправки. (За свински пържоли правя друга марината)
ReplyDeleteЗдравей, Жани! Кленовият сироп се извлича от дървото клен.Познат е също като Maple Syrup (Мейпъл сиръп). Кората на дървото се набраздява с ножове и сладките смолисти сокове се събират. След това се редуцират до гъст сироп. Канада е най-големият производител на кленов сироп в света, не случайно кленовият лист кипри и националния ни флаг. Ще пусна специална публикация скоро.
ReplyDeleteМаринатата, за която споменаваш е известна в професионалните готварски среди като "френски сос". Ще я опитам следващия път, защото у дома обичаме разнообразието. Междувременно виж част от моите маринати за пилешко месо, ще се радвам ако взаимстваш някоя!:)
http://margatyna.blogspot.com/2010/10/4.html
http://margatyna.blogspot.com/2011/02/blog-post_3959.html
Любимата ми е с онази с песто и къри:)
Комбинация майонеза-кетчуп, която наричаш "френски сос", с прибавка на малко количество уиски ( за горчица не съм сигурна), е сосът, който слагат в Гърция на така наречената "Салата ту шеф"/Салатата на майстор-готвача, много популярна в пицариите. Разгледах маринатите, даже и ги записах. Прегръдки!
ReplyDelete