Sunday, October 23, 2011

Отново с Вас !

Хубаво е да се завърнеш у дома! J
Здравейте скъпи приятели! След дългосрочна ваканция най-после идва ред на рутината. Удобството и уюта на собствения дом, както и ежедневните задачки и задължения бяха очаквани след шеметното обикаляне из Европа и градовете в България. Идва ред на сутрешното кафе, удобния диван и писането в блога, които някак си ми липсваха през последните 6 седмици, по-скоро контактите с Вас! Купищата снимки чакат своята редакция и подредба, а идеиte за вкусни ястия своята реализация. Благодаря Ви, за посещенията и добрите думи през изминалото време!

На път за Канада се спряхме отново за два дена в Барселона, което възобнови спомените ни от началото на ваканцията. Двата дена бяха предвидени за обиколки на града с две от турситическите автобусни линии (синя и червена), спиране и разглеждане на атрактивни обекти. За щастие първата седмица прекарана в Барселона олекоти програмата, включително и от към гастрономически разходки. От тогава са и следващите снимки от посещение в едно фамилно ресторантче в сърцето на града, за което искам да разкажа:

Мястото се стопанисва от семейство: двойка съпрузи, синът им и братът на жената, посещаемо е и е добило известност с добрата си кухня. Там наш приятел бе запазил места и поръчал печено прасенце в знак на гостоприемство.
Апетайзърните ни бяха прочутата иберийска шунка ( хамон Иберико ) и пържен артишок. Филийките намазани със зехтин и домати бяха неизменна част от менюто.


Накратко, начин за пържене на пресен артишок:
Сърцето на артишокът се попарва за 3-4 мин във вряла вода, след което се оцежда, нарязва на тънки филийки и се панира с брашно или яйце и галета. Пържи се до златисто.

Тортиля
 Тайната на най-вкусната тортиля (тортия), която съм опитвала беше разкрита пред нас от собственика и готвач в ресторатнчето- Хосе. Лукът се реже на ситно и запържва до златисто. Картофите се режат на тънки шайби и се добавят към лука, за да се зaдушат с малко вода докато омекнат (и докато водата се изпари, останат на мазнина), след което им се добавят разбити яйца (жътъците трябва да са повече от белтъците!). Пържи се в дълбок, незалепващ тиган с малко мазнина на средна до висока температура, като се разклаща от време на време. Когато започне да се стяга се похлупва с чиния. Тортията трябва да е добре стегната, за да я обърнете в чинията и след това плъзнете обратно в тигана за да се доизпече и от другата страна.
Към тортията можете да добавите спанак, сирена, морски продукти, но наистина обикновената, която се прави от лук, картофи и яйца е най-вкусна (поне за мен)! Може би следващата, която ще направя у дома ще бъде с праз лук, спанак и Азиаго (!) не се и съмнявам,че ще е великолепнаJ


Ето го и самото прасенце с карамелизирана, хрупкава кожичка, което беше акомпанирано от великолепно вино, предложено ни от частната колекция на Хосе. Виното вид Tempranillo бе отличено със златна награда за световноизвесни вина за 2010 (Канада). Ароматът му на горски ягоди (силно подчертан) и къпини отлично се комбинираше с крехкото свинско печено!


За десерт-крем по каталунски , полят с кондензирано, карамелизирано мляко и дайджестиви-ликьори от лимон, анасон, карамел, боровинки, праскова,  както и домашен ликьор от череши, правен от майката на Хосе, който той гордо разля по чашките ни за дегустация.



Кралски обяд и чудесно прекарано време в компанията на гостоприемните каталунци!

3 comments:

  1. Малееее, и аз искам при Хосе!
    Crema catalana съм яла в Мюнхен, мноооого вкусен!
    За хамона иберико нямам думи, за мен това е най-вкусния хамон на света.
    Rioja-та, която сте си пийнали хиляда процента е бил разкошен.
    Браво!

    ReplyDelete
  2. Светлеееее, добре си дошла! Чаках те с нетърпение, защото очаквам новите ти предложения, които винаги са интересни, както и другите ти постове, от които винаги има какво да научи човек.:-))
    Ох, как искам да опитам тази тортия на Хосе, изглежда божествено вкусна. И хамона, и всичко друго, как ми се иска да опитам от всичко.:-)))
    Благодаря ти за разказа и за прекрасните снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  3. Здравей, Мони! Видях че и ти си се потрудила добре в своя блог.:) Благодаря за радушното посрещане!:)

    ReplyDelete