Saturday, October 29, 2011

Ранобудница

Днес ме осени музата още в 3 сутринта! J Будя се рано заради смяната на часовото време (англ. –“джет лаг”, т.е. биологичният ми часовник е все още по българско време). Замесих тесто за пица с пълнозърнесто брашно, но  го разделих на три кори и ги разточих. Намазах ги с краве масло и ги наредих една върху друга. Сгънах четери ъгъла подобно на пощенски плик и пак ги разточих, след което отново намазах с масло. Това потретих и ето,че стана многолисто бутер тесто. Докато втасваше сварих един пресен артишок, обрах ядливата част и я отделих настрана за направата на топъл, сметанов дип със сирена (Хаварти, Крема сирене и Азиаго). Бях запланувала да затворя в буркани пуешко месо, та и това направих, но отделих бяло месо за пуешки шишчета. По-късно от пуешкия бульон спретнах и сос. Поради дългото ни отсъствие от дома няколко глави чесън бяха тръгнали да никнат в хладилника и реших да ги изпека, запазвайки ги за по-дълго и употреба на дипове и пица.

Ети и рецептите накратко:


Чесън на грил


Горната част на чесновите глави се отрязва, за да се полее вътрешността им със зехтин и овкуси-розмарин, риган, сол. Завиват се в алуминиево фолио и се пекат около 15 мин на барбекю или докато се карамелизират. Могат да се сервират цели  или скилидките да се почистят от люспите и съхраняват в бурканче със зехтин.
***





1 артишок
20 гр краве масло
1 ч.ч. готварска сметана
100 гр Хаварти
50 гр Азиаго
50 гр Крема сирене
1 скилидка чесън (може и печен)
риган, черен пипер, сол

Листата и сърцевината на артишока се отчупват едно по едно и се сваряват за около 10 мин. Добре е да подберете млад артишок, който още не е узрял до цвят, т.е. сърцевината му не е лилава. Можете да ползвате и консервиран артишок, ако нямате пресен. Чесънът се пресова и запържва в кравето масло до златисто. Добавя му се течната сметана и сирената, които се разтопяват на слаб огън, докато се бъркат и сосът се сгъсти. Добавя се намачкан артишок (сварен или от консерва). Овкусява се с подправките

***
Пуешко месо в буркани

Пуешкото месо (6 кг.) сварих на два пъти в тенджера под налягане за 40 минути с лук, целина, морков, дафинов лист, черен пипер и сол. Обезкостих и разпределих в бурканите. Долях от бульона и затворих с капачки, след което ги херметизирах за още 30 мин.



Марината за пуешки шишчета

бяло пуешко месо (използвах само едната половинана гърдите и имах 7 големи шишчета накрая, като ползвах и разноцветни пиперки)



40 гр краве масло (стайна температура)
2 с.л. горчица
30 мл бяло вино
сокът от половин лимон
сол, черен пипер, риган, песто Дженовезе
***

Сос за пуешките шишчета



Запържих в краве масло праз лук, долях  кафена чашка сметана и чаена чаша от пуешкия бульон. Подправих с риган, мащерка и черен пипер. Поръсих с Азиаго и оставих да къкри на слаб огън. Сгъстих с 1 с.л. царевично нишесте, размито в малко бульон.


Е, това не беше всичко, днес имах време и за смокиново-шоколадовите бонбони от блога на  трудолюбивата  Жани-Даровете на Гея. Получиха се великолепни! Жани, благодаря за идеята!





Топъл сметанов дип с артишок и сирена

11 comments:

  1. Светланка,наистина си ранобудница и колко вкусотийки си сътворила :)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ReplyDelete
  2. Добро утро!
    Не само си раннобудница, но и си много сръчна :) !!!
    Печен чесън, бутер тесто, пуешко в буркани, дип от артишок, консерви, бонбони....... стоп! Поеми дъх!
    Всичко е станало супер! Кажи сега консервираното пуешкото, как го употрбяваш, как го хапвате после? Канадците сигурно те гледат много учудено като чуят, че правиш пуешко в буркана, ха-ха!

    Бонбоните са станали прекрасни. Побързала си да срежеш един за снимката преди да се стегне и ти се е сплескал, личи си, че са съвсем пресни още. Който ги хапне ще пита за още :))

    ReplyDelete
  3. Здравей, Дани! Радвам се да те видя отново! Благодаря за пожеланието! Хубав уикенд и на теб!

    ReplyDelete
  4. Жани, права си-нямах търпение да срежа един бонбон и още не се бяха стегнали напълно:))))))То и няколко така се изядоха, де:))))) А канадците по-скоро биха се учудили,че правя пуешко на грил и че не ползвам кленов сироп за маринатата му:) Много си мила, благодаря!

    ReplyDelete
  5. Леле,Светле,ти не си излизала от кухнята днес!Добре,че си почнала от ранни зори по тъмно!
    Много неща си приготвила,от вкусни по-вкусни,ще си засладя с бонбонките,чудесни са!И с тъмен шоколад,точно по мой вкус!


    Сърдечен поздрав от мен!
    Роси

    ReplyDelete
  6. Здравей, Роси! Почерпи се!:)Много вкусни станаха!

    ReplyDelete
  7. Светле, сръчна ранобуднице! Носят се разни прекрасни ухания из кулинарното блогово пространство, път те откъде идвали.:-)))) Такива прекрасности ни показваш, една от друга по-хубави и вкусни. И аз си грабвам едно бонбонче, обичам да са покрити с натурален шоколад.:-))
    Най-сърдечни поздрави от мен и усмихната нова седмица!

    ReplyDelete
  8. Сигурна съм,че вкусните аромати не се носят из виртуалното пространство само от моя блог, Мони. Все сръчни момичета водите вашите, които също са изпълнени с благоуханието и богатството на есенната кухня:) Хубава седмица и на теб!

    ReplyDelete
  9. Светланке, от какво се прави кленовият сироп? Май тези неща не са по нашите вкусове?! Следващият път като правиш шишчета от пилешко илки пуешко на грил, посоли парчетата месо и намажи обилно преди да ги набодеш на шиш само със смес от майонеза (1 с.л.)-лютеница/доматено пюре(1 ч.л.), така, че сместа ти да има светло оранжев цвят и НИЩО друго, опечи ги на грила и ще ме споменаваш. Вкусните неща не искат много подправки. (За свински пържоли правя друга марината)

    ReplyDelete
  10. Здравей, Жани! Кленовият сироп се извлича от дървото клен.Познат е също като Maple Syrup (Мейпъл сиръп). Кората на дървото се набраздява с ножове и сладките смолисти сокове се събират. След това се редуцират до гъст сироп. Канада е най-големият производител на кленов сироп в света, не случайно кленовият лист кипри и националния ни флаг. Ще пусна специална публикация скоро.
    Маринатата, за която споменаваш е известна в професионалните готварски среди като "френски сос". Ще я опитам следващия път, защото у дома обичаме разнообразието. Междувременно виж част от моите маринати за пилешко месо, ще се радвам ако взаимстваш някоя!:)

    http://margatyna.blogspot.com/2010/10/4.html

    http://margatyna.blogspot.com/2011/02/blog-post_3959.html

    Любимата ми е с онази с песто и къри:)

    ReplyDelete
  11. Комбинация майонеза-кетчуп, която наричаш "френски сос", с прибавка на малко количество уиски ( за горчица не съм сигурна), е сосът, който слагат в Гърция на така наречената "Салата ту шеф"/Салатата на майстор-готвача, много популярна в пицариите. Разгледах маринатите, даже и ги записах. Прегръдки!

    ReplyDelete