Това не е нова
рецепта, а една от онези заигравки с вече познатите ни продукти и любими
рецепти. Идея за крем-карамел в тиква. Тиквичките,
вид “Acorn” и общо 3 на брой разполових, почистих от семките и издълбах, като запазих „месото
им”. Получиха се 6 тиквени купички. За да стоят по-добре в тавата връхчето им
се отрязва, от страната на тиквените опашки това не е нужно.
Всяка
тиквена купичка напълних с 2 с.л. захар Демерара, става и всяка друга кафява
захар, богата на меласа,
тиквеното „месо”, ч.л. ром и капка ванилия и канела. Тиквичките се редят в
тава, в която има вода и покрива дъната им поне един пръст, след което се пекат
до слабо омекване, или преди да са започнали да покафеняват. Аз ги пекох
приблизително 20 минути при
200°С.
Докато се пекат
се прави микса от яйце, прясно мляко и захар.
2 яйца и ч.ч. прясно мляко ми
бяха достатъчни, за да напълня тиквичките, та дори и остана толкова, колкото за
малък рамикен. Ползвах бяла захар на вкус. Бих ползвала индреше за
ароматизиране, ако имах, но за съжаление не ми се намираше.
Намалих фурната
до 180°С и пекох докато кремът се стегне. Получи се ефектен десерт, подходящ за
сезона.
Този вид
тиква е подходящ и за солена плънка, зеленчукова или месна и в скоро време
мисля да ги хапна и в този им вариант.:)
No comments:
Post a Comment