Няма да
отделям огромно внимание относно полезните качества на хайвера от сьомга, който
е особено богат на омега-3 мазнини, а само ще спомена следните факти: Освен че е богат на омега-3
мастни киселини, сьомга хайвер е
богат на антиоксиданти и мастноразтворими
витамини, включително високи нива на
витамини C, D и Е,
тиамин, фолиева киселина, витамин
В12 и селен.
Рибни яйца също
са с високо съдържание на протеин,
с една унция
от сьомга хайвер,
съдържащ 6 грама протеин. Тя също е добър източник
на холестерол за тези деца, които са алергични към кокошите яйца.
У
дома хапваме солен хайвер обикновено върху препечена филийка, намазана с масло,
като готов насипен хайвер се намира лесно в руските магазини. Този път случихме на
добра оферта 6 (CAN$/lb) и реших, че е крайно време да направя
осолен хайвер сама. След кратка виртуална експедиция относно съхраняването на
хайвер реших как да подходя към предизвикателството и споделям с Вас своя опит
тук и сега.
Технология:
Суровият хайвер от сьомга се продава с
ципата, която трябва да се отстрани преди обработката му със сол. За тази цел
хайверът се слага в цедка и се топи във вряща вода за 15-20 секунди, толкова
колкото обвиваката и зрънцата да побелеят, след което, задължително върху купа,
но под течаща вода (струя) ципата се обелва (течащата вода трябва да е студена,
но не и ледена). Това е трудеомка част, тъй като има малки парченца от ципата
около самите зрънца, която също трябва да се почисти. Водната струя помага в
този случай, тъй като избутва зрънцата от парчетата ципа. Зрънцата обикновено
падат на дъното в купата, върху която се почистват, докато парчетата ципа могат
да се изливат с водата над тях. Зрънцата до този момент стоят матово-бели, но
нека това не Ви притеснява.
След като се почистят от всички дребни
парченца ципа и няколко пъти изплакнат
през цедка, хайверът се овкусява със с.л. морска сол. Разбърква се внимателно с
лъжичка, като се внимава да не се пукат зрънцата му. Солата „избистря” цвета му
и отново го прави прозрачно червен. Покрива се хухненско фолио и се оставя в
хладилника за около час, след което се плакне отново с течаща вода, отцежда добре
и пак осолява със същото количество сол. 1 с.л. Насипва се в стъклени
бурканчета, капачките им се мажат с олио и се затварят. Съхранява се в хладилник,
годен е за ядене на следващия ден и има трайност с месеци.
No comments:
Post a Comment