Friday, March 29, 2013

Чийзкейк с батърскоч, печен кокос, орехи и Тоблерон

 

Не, не съм се юрнала да правя чийзкейк, при положение че на пазара изобилието от десерти бъка J Изхитрих се и направо закупих един чийзкейк „Ню Йорк”, което ще рече обикновен, ванилов, без каквито и да е други ароматни добавки и топинги. Винаги купувам от този вид, така,че да го натрупам според настроението си и повода, било то с плодове, желе, карамел, шоколад...
Този път  прибягнах до следната комбинация:
·      печени кокосови стърготини-запичат се до златист загар в сух тиган, като се разбъркват постоянно
·      печени орехи-изпечени по същия начин като кокоса
·      натрошен шоколад Тоблерон
·      и батърскоч или сос карамел на който искам да обърна повече внимание
Обикновеният батърскоч се прави с кафява захар и краве масло, рядко добавка и сметана, но аз харесвам варианта, който ще споделя с вас.
Чаена чаша захар (ползвам нерафинирана, за да избягам от допълнителното количество нездравословна меласа, с която е обогатена кафявата захар) се разтопява до карамел с цвят амбър. 2/3 ч.ч. течна сметана се излива в горещия карамел и разбърква до получаването на сос. Внимание! При комбинацията на двете се получава бурно клокочене със силно отделяне на пара. Изчакайте трийсетина секунди  реакцията да се уталожи и тогава започнете разбъркването. Бъдете предпазливи и бъркайте с лъжица, която има дълга дръжка. Разбърквайте соса докато видите следа от лъжицата по дъното. След като изстине този сос се сгъстява, винаги може да се загрее на водна баня или да му се добави повече сметана за регулиране на гъстотата. Аз лично винаги добавям към този сос и няколко капки есенция ром. Дяволски вкусен и изкушаващ! J

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...