Monday, March 18, 2013

Швейцарски чард и италианско кале-да се хванем за зелено!

снимка: италианско черно кале
На пазара вече се забелязва разнообразие от листни зеленчуци, повечето от които асоцирам с пролетта. Градината ни в България се отрупва с лопуш (лапад) в края на март и настава едно готвене, ум да ти зайде: яхния с лопуш, ориз с лопуш, чорба с лопуш, баница с лопуш и т.н.
В западна Канада лопуш не съм намирала, копривата още не е поникнала, но за сметка на това има други листни зеленчуци, които опитвам с интерес. Наскоро открих, че sorrel (англ.) в превод означава киселец.  Швейцарския чард например Кликни ТУК  е отличен за сарми или направо задушен с ориз и кайма. Често заменям белия ориз с кафяв такъв или с гречка.
снимка: швейцарски чард, гречка и свинска кайма (подправки: лук,чесън, чубрица, кимион, Вегета, черен пипер, червен пипер, сол)


снимка: грешка, кайма, швейцарски чард стопинг-Азиаго, кисело мляко, Шрирача сос

снимка: топингът е различен, овче българско сирене, домашно кисело мляко, шарена сол

Яхнията със спанак и гречка ни е любима по всяко време. Бок Чой хапваме бланширан като гарнитура, а наскоро открих и вкусния  Ю Чой Кликни ТУК , чийто стебла напомнят за текстурата на аспержите.
Миналата седмица видях черно кале (органик) и веднага грабнах две връзки. След картако тършуване из интернет реших да го наготвя с италиански наденички и паста. Ползвах едната връзка, а с втората спретнах италианска зеленукова супа с (farro) лимец, шпелта. Накрая завих няколко пролетни рулца в оризови листи с азиатски прувкус на плънката.
снимка: италианско кале с италиански наденички (подправки: семена от резене, индийско орехче, риган, черен пипер, сол, лук и чесън) -топинг за паста


снимка: пролетни рулца с  кале, свинска кайма и сладко-кисел сос, оризови листи (подправки: соево олио, чесън, кориандър, сладко кисел сос, соев сос, чили)

Тези зеленчуци са богати на калий и желязо и полезни в борбата с пролетната умора. С любимите ви топинги и гарнитури разнообразието от вкусове се покачва неимоверно. Дали ще е кисело, чесново мляко; сладко –кисел сос или тарияки; кашкавал или пармежан, това е въпрос на желание и вкус, във всеки случай пролетта е точно времето, когато е препоръчително да се „хванем за зелено”!? J

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...