Thursday, October 27, 2011

Портокалов сорбет



Докато бях във ваканция ми попадна под ръка един роман, макар рядко да чета художествена литература в последно време, всъщност точно този ми бе препоръчан от жена, която също е запленена от кулинарното изкуство. “Императрицата на сладоледа” се оказа книга, която ме грабна с рецептите си за сладолед и вдъхнови за направата на сорбет. Спорно е къде точно е създаден сладоледа в първичната си форма-плодов сироп и лед, различни източници сочат Китай, Индия, Хималаи, Персия. В Китай заливали сняг с плодов сироп и го сервирали в императорския двор. В Индия замразявали редуцирано прясно мляко, обогатено с различни вкусове (манго, кардамом, роза) –виж кулфи. Персийците стържели лед и го разбърквали с шербет и подправки...Всъщност от думата шербет произлиза и наименованието сорбет. Днес под сорбет се разбира леден десерт с плодов сок или пюре, сироп и алкохол.

Намираха ми се няколко портокала от които изцедих сок и ето как този сок се превърна в сорбет:

125 мл вода
125 гр бяла кристална захар
250 мл портокалов сок, прясно изцеден и прецеден
50 мл портокалов ликьор
7 карамфилови зърна
кората на един портокал (само оранжавата част, бялата горчи)
3 капки есенция ром

Направете сироп от водата, захарта, карамфиловите зърна, ликьора. Нека ври 10 мин. Добавете капките есенция, прецедете и охладете. Това може да стане по-бързо, ако поставите съда с прецедения сироп в друг по-голям съд пълен с вода и лед. Когато течността се охлади добавете прясно изцедения портокалов сок. Разбъркайте и замразете в камерата на хладилника. Когато започнат да се образуват кристали, разбийте ги с телена бъркалка и пак замразете. (Точно тук си мисля,че е хубаво една домакиня да има машина за сладолед! Особена такава като мен, която обожава сладките ледовеJ)))). Всъщност процесът на замразяване и разбиване на кристалите е трудоемък и дълговременен. Това се прави на няколко пъти.
Има и по-лесен вариант за разбиване, ако все пак нямате машина за сладолед, но ви се намира кухненски робот или блендер и той има опция за разбиване на лед. J  Ще забележите,че шербетът замръзва различно от обикновената вода и се разбива лесно. Сега ми хрумна да добавя и кисело мляко към една част от количеството. Замразените кисели млека и олекотените сладоледи са актуални в последно време.
Коричките от портокала, които се вариха със сиропа нарязан на тънко за декорация. След 4 часа сорбетите са готови- божествени, сладки ледове!

3 comments:

  1. Светле, обожавам сладолед и всякакви сладки ледове.:-)))) Нямам машина за сладолед и може би това ме е възпирало досега да си правя в домашни условия. А толкова ми се иска... Като ти гледам предложението, май лакомията ще надделее над мързела за приготвянето му.:-))
    Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ReplyDelete
  2. Мони, не е чак толкова трудно. По-скоро нетърпението да стане (замръзне) е голямо:)))Имам замразени къпини, следващия сорбет ще е с тях:)

    ReplyDelete
  3. Светле, когато имаш време, заповядай в блогчето ми, за да си вземеш една комбинирана награда.:-))) Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete