Saturday, November 26, 2016

Следваща спирка-Лондон! Разнолик и динамичен


Сгушена на топло пред камината, пиейки сутришното си кафе, разглеждам снимките от отминалото лято-есен. Осъзнавам, че не съм писала в блога си с месеци и също така си давам сметка колко бързо лети времето.


Тази година посетих Лондон. Като всеки многолюден и динамичен град, Лондон може да предложи от всичко, което си пожелаете. За краткото време, което прекарах там (4 дена) не можах да му насмогна, затова с удоволствие ще повторя тази дестинация в бъдеще, живот и здраве! Споделям с удоволствие няколко снимки:


Биг Бен- часовникова кула, популярен лондонски символ, чието официално име всъщност  е "Кула Елизабет".


туристически, двуетажен автобус

Офисът на Wogen Resources Ltd-компания, която се занимава с търговия на редки метали и минерали.

 Готическа катедрала в миналото, където са се отбелязвали коронясванията, сватбите и погребенията на монарсите. Днес тази сграда е известна като църквата на Англия и е под директната юристдикция на монарсите. мястото, където през април 2011се венчават Принц Уилям и Дукеса Кейт,
 Collegiate Church of St Peter at Westminster



Абатство Уестминстър / Westminster_Abbey


                      Национален Исторически Музей-Лондон / Natural History Museum, Know The History of Nature and Living Creatures



Класическa английска гостилница The Liberty Bounds, където можете да си поръчатe типичната за Англия закуска състояща се от яйца, бекон, сотирани гъби, печен боб, картофи и препечен хляб; да утолите жаждата си с прясна бира и да се сместите сред местните.  Намира се се зад Кулата на Лондон / Tower of London, адрес: 15 Trinity Square, London EC3N 4AA, UK


Кулата на Лондон / Tower of London
Бивш затвор и Трезор за кралските ценности, днес популярна турситическа дестинация, намира се на брега на р. Темза


Точно пред Кулата на Лондон се намира и Мостът на Кулата / Tower Bridge, който минава над р. Темза. Според моите възприятия-много грозен мост!


Поне гледката от моста си заслужава вниманието.


Сградата на британските тайни служби / SIS's Vauxhall Cross headquarters-MI6 


Популярна туристическа дестинация -OXОресторант. Това е мястото, което препоръчвам, ако искате да комбинирате красива гледка от терасата му и чаено парти с приятелки. Съветът ми е задължително да направите и потвърдите резервацията си на сайта на заведението няколко месеца в адванс.

 Най-високата сграда в Обединеното Кралство 95 етажа, наричана 
The Shard. Сградата е облицована със стъкло и сама по себе си прилича на стъклен къс от счупено огледало. Въобще не ми се припава до подобно убийствено нещо, особено по време на земетресение!


Паркът в Ричмънд с многобройните си стада от елени и сърни, едно много красиво място с  колоездачни алеи и тайна градина



The Albert Memorial  -Hyde Park

The Royal Albert Hall concert hall on the northern edge of South Kensington, London. 


 Модерно изкуство и архитектура в Хайд Парк, пред Serpentine Gallery 



Еклектична кухня в All Bar One, намира се през една сграда, точно до Гостилницата, за която Ви писах по-горе. Тук е изразено влиянието на множеството кулинарни култури сбрани в този град и е комбинирано с традиционните специалитетеи, но сервирани по модерен начин. На заден план: Дюнер със салата- фреш пролетен микс, зеленчуци и табуле. На Преден план: Хрупкава Гиоза със сладко-кисел сос


Пържени картофки с пармежан и розмарин; с шафранов сос; сладки картофи със сметана

 Свинско печено с хрупкава до перфектност коричка, картофено пюре и ванилово-ябълков сос


Wellington Arch


Знаците за ориентиране по пешеходните алеи, които Дан Браун споменава в книгата си "Кодът на ДаВинчи"


Разходка по The Mall между Бъкингамския дворец и Трафалгар, минавайки през Адмиралтейството. За съжаление не можахме да видим конете от кралската конюшна! 

                                    Хей, не дърпай лъва за опашката!

                                                         The Victoria Memorial

                                                 The Victoria Memorial




Метрото в Лондон, е как без него!?


Шопингът не е по вкуса ми.


вкаменено дърво, част от експозицията в историческия музей



Традиционно меню в Пъб

Фиш анд Чипс ;) Кодът е отвратителна риба! Казвам го, като човек, който обича много риба, всякаква риба!


Плато с пържени крилца, печени ребърца, панирани лучени кръгчета, наденички, с няколко тъмни соса, които бяха много вкусни, всички от тях бяха правени или с бира или с уиски



пържени крилца с BBQ sauce


след дълга разходка, най-после "у дома"(!) душ и питие на прохладно/личната тераса на хотела в Кенсингтън





Thursday, June 9, 2016

Уон-тонс по сечуански / Sichuan-wonton-chili-oil



Веднъж опитах  тези won-ton(s) в един местен китайски  ресторант и много ми харесаха, затова започнах да  ги правя редовно  у дома. Листи за уон-тон се намират в почти всеки магазин, подобни са на нашите кори за баница, но  малко по-дебели и нарязани на квадрати  с приблизителни размери 5х5 см.
Ароматни и пикантни, това е чудесно мезе за бира!
Споделям рецептата си с Вас:

30-35 броя

плънка:
350 гр. св. кайма
60 гр. ситно нарязан праз лук, бялата част
60 гр. пушен св. бекон
1 ч.л. настърган джинджифил
1 ч.л. сусамово олио
1 к.л. смлян кимион
1 скилидка пресован чесън
чили на вкус, (аз ползвах  ч.л. Sambal-Oelek)
сол & пипер на вкус
белтък или вода за намазване на листите, за да могат да се залепят
***

за запръжката:
3 с.л. растително олио (рапица, царевица, слънчоглед-изберете сами)
2 с.л. сусамово олио
2 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чили (едро млян лют пипер, може и Самбал -Оелек)

***

Каймате се омесва  добре с продуктите и се разпределя по равно*  върху всеки лист, предварително намазан с вода или белтък.
  *Аз правя топчета, като за супа-топчета, само че малко по-големички, горе долу колкото орех, но достатъчно малки, за да могат да се захванат  и залепят краищата на уон-тон листите, като бохча или на триъгълник.
Краищата на листите се притискат един о друг, за да залепнат. Така приготвените бохчи:) се пускат във врящата вода и се варят  около 4-5 минути, докато изплуват  на повърхността. След като се сварят, водата се отцежда.

В дълбок тиган се запържват първо чесъна, след което пипера (без да загарят)  и се добавят  уон-тоните, за да се омешат добре с ароматното  и пикантно олио. Всичко това трае секунди, ако имате уок, ползвайте го за целта. Сервират се горещи. По желание можете да поръсите с прясно нарязано силантро, в краен случай магданоз;)

Важно: рецептата изисква сусамово олио, не го подменяйте и не го подминавайте-то придава автентичен вкус!
Наздраве!


Thursday, May 12, 2016

Фестивалът на лалетата-Абътсфорд, Канада



Привет от Британска Колумбия!

Преди няколко седмици съпругът ми и аз посетихме ферма за лалета в Абътсфорд- първият голям град на изток от Ванкувър (70 км). Абътсфорд се намира в плодородната долина Фрейзър, (провинция Британска Колумбия, Канада), където  местни фермери отглеждат зеленчуци и боровинки, а също така  и цветя.

Споделям  няколко снимки с най-голямо удоволствие!









Monday, October 12, 2015

Мюнхен-запленяващ и строг- Oktoberfest in advance



Лятото отлетя като миг. „Лятото на Ремотните”, така го нарекох. Освен ремонти имаше и други дни- дни на възхищение, очарование, зашеметяващи и впечатляващи гледки, сгради, дори ястия. След четвърт година, прекарана в България и Европа, намирам за крайно приятно и някак уютно, седейки на дивана в своя канадски дом  да споделя с Вас своя опит от лято 2015-то.

Съпругът ми и аз бяхме в Мюнхен на кратка екскурзия, планирана и организирана от него, за което съм му много благодарна! Това се случи около седмица, след като бях приключила с организацията и изпълнението на текущия ремонт у дома в България, ( тук отварям скоба-смятам и България, и Канада за свой дом!).  За наше щастие Мюнхен все още не беше залят от зловредната вълна на подведени емигранти, наричана „бежанци”, макар тук и там, основно на главни транспортни станции да се търкаляха мургави непрокопсаници, в разцвета на силите си....
Не искам да политизирам кулинарния си блог, затова ще мина към по-приятни детайли от нашето пребиваване в Бавария.
Отседнахме в скромен, семеен хотел, който според Трипадвайзър бе класиран на в в топ-10-хотел „Бавария”. Очарователно обслужване и богат бюфет за закуска, с едно единствено разочарование-нямаше климатици в сградата, а както се сещате това лято бе горещо, макар и да бе началото на септември.



Първите впечатления от града-чисто, спретнато, без трафик, изключително добре организиран градски транспорт, от който се възползвахме  по време на престоя си, липса на тераси и изчистени фасади ...долкова изчистени, че чак скучни. Прекалено много средиземноморска и арабска кухня в разпръснати наоколо заведения, докато имахме намерение да наблегнем на местни специалитети.  
Посетихме няколко добре известни бирарии, където сервираха  локална, драфт(наливна) бира Аугустинер (Хеллер), бира която се оказа съвсем по нашия вкус.  Мястото, което пожелахме да посетим втори път за 3 дневния си престой в Мюнхен се казваше Augustiner Bräustuben http://www.yelp.ca/biz/augustiner-br%C3%A4ustuben-m%C3%BCnchen  и се намираше на стотина  метра от нашия  хотел Бавария. Освен  тази бирария намерихме и друга местна бирария с разкошно обедно меню, която бе популярна сред местните. Там за първи път опитах баварската салата със зеле Краут-салат, която  съвсем не е направена с кисело зеле, като популярното Саур-краут, но с прясно нарязано такова, поръсена със запечен бекон и семена от резене и кимион (ябълков оцет, сол и олио).
Специалитети от града, които опитахме:

Свински джолани с коричка, изпечена до хрупкавост с тъмен сос (грейви с тъмна бира), картофени кнедли

Шницел Мюнхен: шницел от свинско месо с хрян и горчица



Шницел от  телешко месо с вишнев сос
Свинско печено със сос/ Pork roast with potato dumpling, cabbage salad and gravy



Патица с кисело зеле/ Bavarian speciality pan with crispy pork knuckle, pork roast, duck and sausages served with dumplings und red cabbage
Бели наденчики „ вайсвурст”, сервирани в горещ бульон, в който са варени.

Нямах време да опитам:

 Spätzle и „Блак Форест” кейк-за разлика от Щатите и Канада, в Германия имат стриктен закон относно рецептите и наименованието на предлаганите храни. Примерът с този кейк е знаменателен, за да имат право производителите да го наричат точно така, то те трябва стрикно да спазват технологията и изискваните продукти за направата му, т.е. блатове с какао, направени според изискванията и пропорциите ; Кирш ликьор, направен от Морело череши; сметана;  сладко от Морело (кисели череши/вид култивирани вишни).

За съжаление дните ни в Мюнхен бяха толкова наситени с попиване на атмосфера(архитектура и култура), информация, че едва се сещах да посягам към фотоапарат,а в някои случаи просто  не го носех с мен...

Въпреки това споделям с Вас и огромно мое удоволствие някоя и друга снимка от Мюнхен!