Tuesday, January 14, 2020

Селедка под шубой

Тази салата е популярна в Русия, особено по новогодишните празници. Приготвя се с маринована херинга или така наречената селда, от където произлиза и името на салатата. 

за 4 порции ще са Ви необходими:

250гр филе от херинга
2 твърдо сварени яйца
2 големи картофа
2 моркова
2 бр. сладко цвекло
1/4 глава червен лук (по желание)
4 с.л. майонеза
сол и черен пипер за овкусяване, копър по желание

Картофите и морковите се сваряват отделно от цвеклото до омекване, след което се обелват и оставят настрани да изстинат.  Цвеклото се вари около 15-20 минути  с кората, която се бели, след като вече е сварено, за да проверите дали е готово, забодете дървено шишче в него, месото му трябва да е полу-меко. Лукът и рибата се нарязват на дребни кубчета. Вече изстиналите зеленчуци се настъргват на едро ренде.

Салатата се реди, като се започне от рибата и между всеки ред се разстила малко количество майонеза. Приблизително 1 с.л. на междуредие, не прекалявайте с нея! После се слагат настърганите картофи, посолени  и овкусени с черен пипер. Хубаво е първият слой да се притисне към рибата, за да се захванат добре  и по-лесно да се вземат с шпатулка от  чинията за сервиране! Идва ред на лукът, настърганите моркови, цвеклото, завършва се пак с майонеза и се настъргват на ситно твърдо сварените яйца. Салатата се сервира студена!

Да Ви е сладко!





No comments:

Post a Comment