Веднъж
опитах тези won-ton(s) в един местен китайски ресторант и
много ми харесаха, затова започнах да ги
правя редовно у дома. Листи за уон-тон
се намират в почти всеки магазин, подобни са на нашите кори за баница, но малко по-дебели и нарязани на квадрати с приблизителни размери 5х5 см.
Ароматни и
пикантни, това е чудесно мезе за бира!
Споделям
рецептата си с Вас:
30-35 броя
плънка:
350 гр. св.
кайма
60 гр. ситно
нарязан праз лук, бялата част
60 гр. пушен
св. бекон
1 ч.л.
настърган джинджифил
1 ч.л.
сусамово олио
1 к.л. смлян
кимион
1 скилидка
пресован чесън
чили на
вкус, (аз ползвах ч.л. Sambal-Oelek)
сол & пипер на вкус
белтък или
вода за намазване на листите, за да могат да се залепят
***
за
запръжката:
3 с.л.
растително олио (рапица, царевица, слънчоглед-изберете сами)
2 с.л.
сусамово олио
2 скилидки
чесън
1 с.л.
червен пипер
1 с.л. чили
(едро млян лют пипер, може и Самбал -Оелек)
***
Каймате се
омесва добре с продуктите и се
разпределя по равно* върху всеки лист,
предварително намазан с вода или белтък.
*Аз
правя топчета, като за супа-топчета, само че малко по-големички, горе долу
колкото орех, но достатъчно малки, за да могат да се захванат и залепят краищата на уон-тон листите, като
бохча или на триъгълник.
Краищата на
листите се притискат един о друг, за да залепнат. Така приготвените бохчи:) се
пускат във врящата вода и се варят около
4-5 минути, докато изплуват на
повърхността. След като се сварят, водата се отцежда.
В дълбок
тиган се запържват първо чесъна, след което пипера (без да загарят) и се добавят
уон-тоните, за да се омешат добре с ароматното и пикантно олио. Всичко това трае секунди,
ако имате уок, ползвайте го за целта. Сервират се горещи. По желание можете да поръсите с прясно нарязано силантро, в краен случай магданоз;)
Важно:
рецептата изисква сусамово олио, не го подменяйте и не го подминавайте-то
придава автентичен вкус!
Наздраве!
No comments:
Post a Comment