Открих в
магазина прясни котлети от тези две риби и реших да взема по един от всяка, за
да видя разликата във вкуса и текстурата им. Въпреки, че на външен вид Марлина
и Меча си приличат по издължения, подобен на меч нос, което ги причислява към
една група-billfish, това са риби от две различни семейства и това само по себе си е предпоставка за различия. Приготвени по един и
същи начин, при това заедно, оказа се че месото на марлина е по-твърдо и жилаво
отколкото на рибата меч и няма толкова изразен рибен вкус,...но както се казва:
„за всеки влак си има и пътници”-съпругът ми хареса повече Марлина докато аз
предпочетох рибата Меч.
Снимките за
тази рецепта стояха дълго време на компютъра ми и едва вчера, след като
приготвих сьомга със сметана, силантро и пармезан на фурна се сетих, че не съм публикувала
последното си рибно откритие.
Дори и да
нямате котлет от марлин или меч, то и сьомгата би била добър избор.
Използвах
чугунения тиган, за да карамелизирам котлетите от двете страни.
Необходими
продукти за двама:
· 2 бр. рибни котлета
· 30 гр краве масло
· 1 ч.ч. готварска сметана
· 30 мл бяло вино
· 2 чеснови скилидки
· Сол и черен пипер на вкус
Продукти За Пестото:
· Връзка силантро, приблизително 150 гр.
· 1 кафена чашка (печено) кашу
· 30 мл слънчогледово олио
· Сокът от половин лимон
· Скилидка чесън
· Сол и черен пипер на вкус
Силантрото се
измива и дръжките се отстраняват, след
това с изключение на чесъна, продуктите се слагат в
блендер и се мелят добре. По принцип предпочитам чесънът да е пресован или
счукан в хаванче, така е по-здравословен!-затова го добвям в последствие.
Котлетите се
посоляват и опеперяват предварително, намазват се с разтопеното масло и
счукания чесън и се запичат от двете си страни на горещ чугунен тиган, след
което се заливат с виното и сметаната, слага им се 1 с.л. от пестото и се
запичат във фурна за около десетина минути. Сервират се, полети с редуцирания
сметанов сос и намазани с прясно песто или песто в отделен съд.
No comments:
Post a Comment