От два
месеца се наслаждавам на почивката си в България, или поне се опитвам, защото в
България нищо не става тъй лесно. Още от първия ден на летището се сблъсках с
абсурдите в тази страна, преминах през
топлите води на ремонта у дома и сърдечните семейни емоции; бях забравила за
сладкото безгрижие, което ме владееше във Ванкувър и прохладните утрини с чаша
кафе, които споделях с блога си, апропо с Вас. ..е, ето ме отново! За
разнообразие пиша от Плевен и имам много за разказванеJ
Днес
споделям един бърз десерт, който ще нарека Крем-пай с праскови, макар да
следвах рецептата за правене на боровинково клафути, измених няколко дребни нещица, като малко повечко
захар, масло и повечко ванилия за разкош. Още същия ден с този сладкиш почерпих
близък роднина, който каза че баба му наричала този десерт Владишка пита.
Позамислих се и си отметнах в умствения бележник да проверя за справка в
интернет що е то „Владишка пита”. Оказа се нещо съвсем различно, буквално кекс
с плодове, масло, портокалови корички и орехи, та ...питанката си остава
висяща.
За подложката:
· 1 1/3 ч.ч.
брашно (тип 500)
· 125 гр. краве масло
· 1 ч.ч. захар
· 1 ванилия на прах
· 3-4 супени лъжици вода
Маслото се
разбива със захарта и брашното, за да стане на фини трохи. Ца тази цел,
подходяща е вилицата. Тестото се напръсква с вода и разбърква, за да може да се
оформя по-лесно, след което се разстила на тънък пласт в тавичката за печене, както по
дъното ѝ, така и по стените. Трикът да стане пръхкава и ронлива подложка за пай
е да не се притиса прекалено силно с пръсти, когато се оформя, а да остане ронлива
и въздушна преди изпичането си. Пече се до порозовяване при 180 °С.
Плънка:
· 4-5 праскови, обелени и нарязани на полумесеци, редят се върху изпечената
подложка за пай.
Млечен микс:
· 3/4 ч.ч. прясно мляко
· 1/3 ч.ч. захар
· 2 бр яйца
· 3 с.л. брашно
· 1 ванилия на прах
Всички
продукти се разбиват с бъркалка „балон” и се разливат върху подредените вече
праскови. Пече се на горен реотан при 180°С до порозовяване и докато средата на
млечната плънка се стегне.
Охлажда се и
се съхранява в хладилник. Аз лично намирам, че този десерт е по-хубав, когато
престои една вечер в хладилника. По желание може да се поръси с пудра захар или
канела преди сервиране, или да се сервира с топка ванилов сладолед.
No comments:
Post a Comment