Желето от
мента само по себе си е много популярно в Америка, най-вече като комбинация с
гриловано или печено агнешко. Днес сутринта обаче, преди началото на работния
ми ден, набързо спретнах малиново-ментово желе за разнообразие и евентуално
гарниране на сладолед, мекички или
чийзкейк за в бъдеще.
· 1 ч.ч. добре узрели малини
· 1 ч.ч. захар
· 1 ½ ч.ч. вода
· Лимонов сок от половин лимон
· 7-8 стъка свеж пеперминт
· 30 гр пектин на прах
Захарта,
малините и водата се варят на средна температура около 15 минути, след което им
се добавя ментата и лимоновия сок и се варят около 2-3 минути. Образувалата се пяна се отнема с лъжица.Сокът
се прецежда в гевгир и се връща на котлона, след което му се добавя пектина и
се разбърква, за да се разтвори напълно. Насипва се в сухи бурканчета, които се
запечатват горещи и се обръщат. Не се
варят допълнително.
No comments:
Post a Comment