Започна
новият сезон на сериала „Викинги”, който следя с удоволствие. Също така обичам
да чета нордически митове и легенди. Мечтая си
един ден да посетя Швеция и Норвегия, защо не Исландия и Финландия (!?),
но до тогава приветствам нордическата кухня у дома с отворени обятия. Тази кухня
е популярна със семплите си варива и пюрета от коредноплодни сервирани с дивеч;
отворени сандвичи open face/faced sandwich, Ulrich Sandwic; риба (сушена,
осолена, маринована, прясна) и морски деликатеси; сухари и сладък хляб; маслени
бисквити и сладки, плодови, гъсти, крем- супи; меса, сервирани със сладка;
малки топчести кюфтенца... Разбира се, не всичко може да бъде описано наведнъж.
Днес ще споделя рецептата за крем-супа, която сготвих вчера, след като се вдъхнових
от поредната серия на „Викинги”.
Крем
супа от Сьомга, Картофи и Пащърнак с Хаварти и Копър
За бульона:
· 400 гр
атлантическа сьомга филе* (Ползвах филе защото това имах, макар най-хубав
бульонът става от главата, обрезките и опашката на рибата. Задължително
премахвам хрилете, защото те дефакто филтрират водата и съдържат много микроби,
освен че са богати на кръв и това прави бульонът пенлив и мътен. Именно хрилете
причиняват вмирисването на рибата от към главата, популярна метафора(!)
· 450мл
вода
· Сол,
черен пипер, дафинов лист
Месото
на рибата или обрезките (главата) се варят около 10-12 минути. Това време е
достатъчно, за да се свари без да се разкапе. Така почистването от костите е
по-лесно. В моят случай, филето нямаше ни кости, ни кожа.
Бульонът
се прецежда през фин гевгир, а месото се оставя настрани.
Същинска
супа продукти 4 порции:
· месо от
сьомга (вече сварено)
· бульон
от сьомга
· 45 гр
краве масло
· 1
голям картоф
· 1
морков
· 1
глава кромид лук
· 2
корена пащърнак
· 3
скилидки чесън
· 1
стрък целина
· 7-8
стръка пресен копър
· 7-8 стръка
пресен магданоз
· 400 мл
прясно мляко
· 50 мл готварска
сметана (опция)
· 100 гр
Хаварти
· 1 ч. л.
едро млян, лют, червен пипер
· 4-5
с.л. брашно за сгъстяване (супата може да се сгъсти с царевично нишесте, за да
се избегне глутена)
· Сол и
черен пипер на вкус
Зеленчуците
се почистват, обелват и нарязват на кубчета. Запържват се в кравето масло до
златисто за по-добър вкус, без да се карамелизират. Варят се в рибния бульон до
пълно омекване. След като зеленчуците са вече сварени се добавя рядка кашица от
прясното мляко и брашното. Супата трябва да къкри, като се разбърква до пълното
си сгъстяване. Късовете месо се връщат в супата.
Подправя
се с нарязаните на ситно копър и магданоз (задължително пресни!), сол, ч. пипер,
лют пипер и кубчета Хаварти, които се топят в горещата супа и допълнително
обогатяват вкуса ѝ. Сметаната се слага накрая, за да коригира вискозитета на
супата и да я омекоти, но не е задължителна и може да се избегне или замени с
прясно мляко при необходимост. Супата се сервира гореща със сухари или препечен
хляб.
Наздраве!
No comments:
Post a Comment