Chicken
Neptune или в превод Пиле Нептун е популярно
ястие в Северна Америка, като не е ясно
кой му е дал точно това наименование.
Защо, обаче е друг въпрос, на който лесно
може да се отговори. Нептун е римски бог
на реките, океаните и моретата, както и
покровител на всички живи твари, обитаващи
стихията вода, а пилешкото в тази рецепта
се приготвя в комбинация с морски дарове.
Технологиите
при приготвянето на пиле “Нептун”се
различават, комбинацията от сосове
също.
В някои
ресторанти то се сервира панирано с
плънка от скариди или рачешко месо и с
Холандски сос, а в други със скариди,
или скалопини, но в Бешамел сос.
Моята
интерпретация днес е Пиле “Нептун”
със спагети, рецептата за които, споделям
с удоволствие!
2 порции
- 5-6 бр. Обезкостени пилешки бутчета (аз предпочитам обезкостено месо от бутчета, защото не обичам бяло, но може да се замени)-нарязва се на жулиени
- 200 гр. Сурови Бели скариди (White prawns), обелени
- 50 гр краве масло
- 2 скилидки чесън, счукан или пресован
- 1 малка глава лук, нарязан на ситно
- 150 гр гъби Печурки, нарязани на четвъртинки
- 250 мл готварска сметана, 33% масленост
- 5-6 с.л. Пармезан
- сол и черен пипер на вкус
- 1 равна с.л. Брашно (опция)
- готови, сварени спагети или друг вид паста за 2 порции
Пилешкото
месо се задушава на висока температура,
под капак с краве масло, чесън и лук.
Разбърква се периодично, докато месото
промени цвета си, а лукът започне да се
карамелизира, тогава се добавят гъбите
и скаридите, всичко се подправя с черен
пипер и сол, разбърква се за около минута
и се гаси със сметаната, оставя се да
къкри на слаб огън докато се сгъсти.
Може да се сгъсти и с малко нишесте или
брашно, ако искате сосът да е в по-голямо
количество, а не редуциран наполовина.
Доовкусява се с Пармезан, сол и черен
пипер. Месата и сосът се сервират горещи
върху канапе от любимара ви паста,
поръсени с Пармезан, млян черен пипер
и опция- фино накълцан пресен магданоз.
No comments:
Post a Comment