Tuesday, August 20, 2013

Пиле “Нептун”




Chicken Neptune или в превод Пиле Нептун е популярно ястие в Северна Америка, като не е ясно кой му е дал точно това наименование. Защо, обаче е друг въпрос, на който лесно може да се отговори. Нептун е римски бог на реките, океаните и моретата, както и покровител на всички живи твари, обитаващи стихията вода, а пилешкото в тази рецепта се приготвя в комбинация с морски дарове.
Технологиите при приготвянето на пиле “Нептун”се различават, комбинацията от сосове също.
В някои ресторанти то се сервира панирано с плънка от скариди или рачешко месо и с Холандски сос, а в други със скариди, или скалопини, но в Бешамел сос.

Моята интерпретация днес е Пиле “Нептун” със спагети, рецептата за които, споделям с удоволствие!

2 порции

  • 5-6 бр. Обезкостени пилешки бутчета (аз предпочитам обезкостено месо от бутчета, защото не обичам бяло, но може да се замени)-нарязва се на жулиени
  • 200 гр. Сурови Бели скариди (White prawns), обелени
  • 50 гр краве масло
  • 2 скилидки чесън, счукан или пресован
  • 1 малка глава лук, нарязан на ситно
  • 150 гр гъби Печурки, нарязани на четвъртинки
  • 250 мл готварска сметана, 33% масленост
  • 5-6 с.л. Пармезан
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 равна с.л. Брашно (опция)
  • готови, сварени спагети или друг вид паста за 2 порции

Пилешкото месо се задушава на висока температура, под капак с краве масло, чесън и лук. Разбърква се периодично, докато месото промени цвета си, а лукът започне да се карамелизира, тогава се добавят гъбите и скаридите, всичко се подправя с черен пипер и сол, разбърква се за около минута и се гаси със сметаната, оставя се да къкри на слаб огън докато се сгъсти. Може да се сгъсти и с малко нишесте или брашно, ако искате сосът да е в по-голямо количество, а не редуциран наполовина. Доовкусява се с Пармезан, сол и черен пипер. Месата и сосът се сервират горещи върху канапе от любимара ви паста, поръсени с Пармезан, млян черен пипер и опция- фино накълцан пресен магданоз.

No comments:

Post a Comment