Thursday, February 23, 2017

Пиле Корма / Chicken Korma



Кормата е едно от любимите ми индийски ястия, които често правя у дома. Харесвам експлозията от подправки и цветове в индийската кухня, но също така и лечебните ѝ качества (виж. Аюрведа).
Пилешкото месо може да бъде гриловано предварително, сварено и обезкостено или директно задушено с мазнината и подправките- въпрос на удобство. Аз имах няколко сварени и обезкостени пилешки бутчета и малко бульон, които реших да превърна в екзотична вечеря. Понеже пилешкото месо вече беше готово, заех се с направата на соса, който  е много лесен за изпълнение, но изисква наличието на множество подправки.

Продукти:
1/2 ч.ч. сурови бадеми
30 гр. краве масло
1 глава лук
5-7 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. настърган джинджифил
400 мл. кокосово мляко за готвене
4 средно големи домата, настъргани (без люспите)
1 1/2 ч.ч. пилешки бульон
1 с.л. едро смляна горчица
връзка силантро

Сухи Подправки:
1 ч.л. гарам масала
1 с.л. къри
1 ч.л. куркума
4-5 шушулки зелен кардамом
1 ч.л. кимион
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. кориандър
2 сухи, люти чушлета (или контролирайте лютивината, като добавите чили в края на готвенето)
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Суровите бадеми се бланшират за минута-две във вряла вода, след което се отцеждат, оставят да изстинат и обелват. Смилат се в блендер с малко вода до фина, бадемова,  гъста каша.
В маслото се запържват нарязаните на ситно лук, моркови, настъргания на ситно джинджифил и исчукания чесън.  Добавят се всички сухи подправки. Добавя се бадемовата каша и се разбърква енергично за минута. Изливат се кокосовото мялко, настърганите домати (без люспите), горчицата и пилешкия бульон.  Сосът се оставя да къкри на средна температура до желаната гъстота. Накрая се добавят пилешкото месо и нарязаното на ситно силантро.
Сервира се горещо с гарнитура от ориз басмати.
Когато готвя басмати ориз в райзкукъра слагам 4-5 шушулки  кардамом за аромат. Гарнира се с нарязано на ситно силатро.

Да Ви е сладко!

No comments:

Post a Comment