Кормата е
едно от любимите ми индийски ястия, които често правя у дома. Харесвам
експлозията от подправки и цветове в индийската кухня, но също така и лечебните
ѝ качества (виж. Аюрведа).
Пилешкото
месо може да бъде гриловано предварително, сварено и обезкостено или директно
задушено с мазнината и подправките- въпрос на удобство. Аз имах няколко сварени
и обезкостени пилешки бутчета и малко бульон, които реших да превърна в
екзотична вечеря. Понеже пилешкото месо вече беше готово, заех се с направата
на соса, който е много лесен за
изпълнение, но изисква наличието на множество подправки.
Продукти:
1/2 ч.ч.
сурови бадеми
30 гр. краве
масло
1 глава лук
5-7 скилидки
чесън
1 морков
3 с.л.
настърган джинджифил
400 мл. кокосово
мляко за готвене
4 средно
големи домата, настъргани (без люспите)
1 1/2 ч.ч.
пилешки бульон
1 с.л. едро
смляна горчица
връзка
силантро
Сухи Подправки:
1 ч.л. гарам
масала
1 с.л. къри
1 ч.л.
куркума
4-5 шушулки
зелен кардамом
1 ч.л.
кимион
1 с.л.
червен пипер
1 ч.л.
кориандър
2 сухи, люти
чушлета (или контролирайте лютивината, като добавите чили в края на готвенето)
сол на вкус
Начин на
приготвяне:
Суровите
бадеми се бланшират за минута-две във вряла вода, след което се отцеждат,
оставят да изстинат и обелват. Смилат се в блендер с малко вода до фина, бадемова,
гъста каша.
В маслото се
запържват нарязаните на ситно лук, моркови, настъргания на ситно джинджифил и исчукания
чесън. Добавят се всички сухи подправки.
Добавя се бадемовата каша и се разбърква енергично за минута. Изливат се
кокосовото мялко, настърганите домати (без люспите), горчицата и пилешкия
бульон. Сосът се оставя да къкри на
средна температура до желаната гъстота. Накрая се добавят пилешкото месо и
нарязаното на ситно силантро.
Сервира се
горещо с гарнитура от ориз басмати.
Когато готвя
басмати ориз в райзкукъра слагам 4-5 шушулки кардамом за аромат. Гарнира се с нарязано на
ситно силатро.
Да Ви е
сладко!
No comments:
Post a Comment