Ако сте
любител на заешкото месо не бива да изпускате възможността да опитате тази
рецепта! След кратко търсене в интернет и готварските ми книги относно „печен
заек” реших да се доверя на готварския си инстинкт. Taka приготвено, заешкото присъства два пъти на трапезата ни за един месец!
· 1 заек, разрязан на порции (без главата), около килограм, (специална
селекция-питомен)
· 3 с.л. горчица „Дижон”
· 1 с.л. сух естрагон
· 2 с.л. чубрица
· 1/3 ч.ч. бяло полу-сухо вино
· 1 глава лук, нарязан на полумесеци
· 3 зрънца бахар
· 2 бр. дафинов лист
· 1 ч.ч. вода
· 50 гр краве масло
· 1 корен пащърнак, нарязана на кубчета
· 1 морков, нарязан на колелца
· Сол и черен пипер на вкус
Заешкото
месо (порции) се осолява, обърква се добре
със сухите подправки и горчицата и се реди в тава за печене.Отгоре му се редят
малки парченца краве масло, залива се с
вино и вода , покрива се с алуминиево фолио и се пече около час и половина при 200°С. Ако желаете, фолиото може да се махне и
да запечете заешкото месо на горен реотан през последните десетина минути от печенето. Сосът
може да се сгъсти с 2 с.л. царевично нишесте или брашно, размито в малко вода.
Сервирах с
пюре от целина и синьо сирене (рецептата, за което можете да откриете няколко публикации назад), както и зелена салата с ябълки. Подходящо бяло
вино за трапезата-Торонтес.
No comments:
Post a Comment