Tuesday, January 13, 2015

Печена сьомга на тиган (плоча)


 

В този случай става дума за чугунен тиган, но всяка силно нагорещена готварска  плоча ще свърши същата работа. Зима е и затова барбекюто се пали рядко, което не бива да ни лишава все пак от опушения вкус на месото или зеленчуците. С помоща на домашния абсорбатор гриловането при затворени врати не е чак толкова страшноJ.

·       2 бр. рибни котлети (атлантическа сьомга)

·       2 скилидки чесън

·       30 мл бяло сухо вино

·       1 малка глава лук, нарязан нa полумесеци

·       Растително олио за намазване на рибата

·       Лимон или лайм (опция)

·       Сол и черен пипер

 

Рибата се овкусява със солта, черния пипер и пресования чесън. Оставя се да престои така поне няколко часа.( От опит знам,че рибата е най-вкусна и най-хубаво се готви след като е престояла, овкусена  със сол поне едно денонощие. )

Фурната се загрява предварително до 200°С, чугуненият тиган или плочата, която ще се ползва също. Овкусената риба се намазва с олио и се запича от двете си страни  докато се получи златист загар. Лукът, освен че ароматизира допълнително рибата, предпазва и от малки горещи пръски олио. След като рибните котлети добият желания загар (отстранете от огъня!) се заливат с бялото вино и се слагат във вече загрятата фурна, за да се доизпекат за около 6-8 минути. Бързо и вкусно! Гарнитурата е по желание. (Аз бях направила чеснови печени чушки и картофена салата.)

1 comment:

  1. Сьомгата ми идва леко тежка, но ако говорим за по-дребно парче, това е чудесно предложение!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...