В последно време все се заглеждах по едни
чугунени тигани и изненадващо, още в първите дни на декември се сдобих не с
един, ами с цели 4 нови броя, за щастие не всички чугунени! J И не си мислете, че обичам толкова много
кухненска посуда, неочаквано на един от старите тигани му се счупи дръжката и
трябваше да се купи заместител, оказа се че уок(овете) са с коледно намаление и
така и един йок за китайски вкусотии на Лагостина се оказа в пазарската кошница, а след него и
друг с незалепващо покритие, наречен The Rock. Първият чугунен тиган беше
купен от съпруга ми и точно два дни след
това, на колегиалното ни Коледно парти получих втория, като подарък.
Вече пекох
свински котлети, карамелизирах зеленчуци и правих гъбен сос в чугунения тиган, освен
това пекох сьомга и бърках фахита... и съм 100% доволна от покупката.
Предимства и
недостатъци:
Този тиган
трябва да се „облече” (seasoning, or coating) преди да се ползва. Някои се продават вече с незалепващо покритие. Как
става това: Дъното се намазва с растително олио и оставя във фурната за около
час при 170°С. Това се прави, за да се образува филм от незалепващо покритие.
Почистването
му трябва да се извършва възможно най-скоро след работа с него, с топла
сапунена вода, без метални мрежи и други абразивни продукти, след което дъното
отново се намазва с тънък филм растително олио. Не се накисва и не се оставя
мокър, за да не ръждясва. Избягвайте да варите вода в него, както и сосве с
висока киселинност, като доматени такива.
Този тиган не
е пригоден за пържене, а по-скоро за печене. Вместо да пържите мекици в него,
считайте го за домашна грил-плоча. (Спестете си
олиото и изпечете мекиците, като на сач.) Предимството в този случай е,
че можете да го слагате във фурната без проблем. Това е тиганът чрез който ще
получите идеална карамелизация на месо и зеленчуци, гриловани сирена, ароматни глазури, хлябове с хрупкава коричка и вкусни пайове.
Може да се
сервира директно от огъня на масата,
върху подходяща подложка, разбира се- ще имате ефектно цвърчаща храна.
Знаейки, че
температурата ще се запазва добре от чугуненият тиган и ще се излъчва за по-дълго
време, винаги ползвайте предпазни ръкавици, за да не се изгорите! Задължително
предупреждавайте и гостите си, ако сервирате нагорещената чугунена плоча на маса!
Доказано е,
че ястия приготвени в чугунен тиган имат по-високо съдържание на желязо. Това
може да бъде предимство за хора с анемия, но и недостатък или заплаха за
здравето за други с определени заболявания.
Чугуненият
тиган е тежък и може да счупи или надраска керамичните плочи, но издържа на
много висока температура и открит огън.
No comments:
Post a Comment