Онзи ден
реших да спретна една бърза супа от „каквото има”, но с азиатски привкус. В
сезона на настинките и гриповете, ароматните бульони с джинджифил и чесън са
неизбежни. Отворих хладилника и намерих малко свински бульон с няколко мръвки в
него, грах и царевица от консерви, които ползвах за направата на руска салата
няколко дни по-рано, пликче с бобови кълнове и стрък праз. За да добия
автентичен вкус, първо добавих към бульона настърган джинджифил и сусамово
олио, Чили „Самбал-олек” и чесън. Бульонът вече беше овкусен с лук и кимион,
което допринесе за уникаления му аромат. Всъщност, забелязала съм, че
най-вкусни азиатските ми супи се получават, когато са правени със свински
бульон. А праз-лук и свинско е незабравимо вкусна комбинация. Кълновете се
добавят последната минута на варенето,
само за да се задушат. (По желание може
да се добавят към супата тънки жулиени от тофу и/или чукне едно яйце директно в супата и разбърка внимателно, за
да се пресече на едри парчета.)
За второ
реших да сготвя опушен ориз със зеленчуци. Ползвах жасминов ориз, който задуших
в любимия ми rice cooker. Опушването става в уок. Ползва се сусамово олио (в това се крие и тайната
на уникалния опушен аромат) и силна температура, като оризът се разбърква
постоянно и енергично, докато зрънцата започнат да се отделят едно от друго. Един познат беше споменал, че стоял с часове
пред печката, за да приготви зеленчуци и месо по китайски за семейството си, на
което се учудих искрено, защото една от основните техники в тази кухня е бързина съчетана с висока
температура. По този начин зеленчуците запазват своите качества и вкус.
Зеленчуците
бяха овкусени отново с джинджифил, чесън, сусамово олио и Sambal, като този път добавих към тях и
соев сос. Разбира се, може да се ползва всякакъв вид азиатски сос, според
личните предпочитания и вкус.
No comments:
Post a Comment