Wednesday, July 25, 2012

Яхния от зелен боб или зелен боб, като гарнитура / Green beans qahnia


500 гр зелен или жълт боб, пресни шушулки
1 л. доматена консерва или домашно направен, доматен сок
1 морков
1/2 глава лук
5-7 скилидки чесън
връзка копър
2-3 с.л. сух, млян, червен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. Вегета
сол и черен пипер
30 мл олио

Нарежете чесъна, лука и моркова, запържете ги в горещо олио. Добавете червения пипер и разбъркайте за няколко секунди, за да се разпържи. “Угасете”, намалете температурата , за да не изгори червеният пипер, с доматения сок.
Прибавете почистените бобени шушулки, доматеното пюре, подправките, но без копъра-него сложете накрая на готвенето. Ако е необходимо, в началото долейте вода, течността трябва едвам да покрива бобените шушулки. Нека бобът къкри, докато шушулките омекнат, а течността се изпари.
Тип: Аз отдавна не сгъстявам яхниите си с брашно, ако искам да е с по-гъст сос, слагам картоф или просто оставям течността да изври достатъчно.Зелен боб за гарнитура
 за 2 порции

24 шушулки пресен зелен или жълт боб, (NB!) без да е образувал напълно своите бобчета, а да е месест и сорт без влакно, ако има такова, то бобът вече е прекалено узрял за тази рецепта или е от неподходящ сорт
 2 с.л. краве масло
3-4 скилидки чесън, пресован
30 мл вода
сол, черен пипер
подправки по избор (ситно накълцан пресен копър или пресен магданоз)

Запържете чесъна в кравето масло до златисто в тефлоно втиган с похлупак. Сложете почистения боб и водата, задушете докато бобът остане на мазнина. Подправете и сервирайте, като гарнитура.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...