Saturday, July 21, 2012

Сладолед с аромат на каталунски крем и малинов сладолед с кисело мляко/ Crema Catalana Ice cream and Yogurt rasberry Ice cream


Тази седмица си купих машина за сладолед и съм много доволна от покупката. Разбира се, нямах търпение да я тествам! Следвайки основната рецепта за ванилов сладолед от упътването получих смес, която изсипах в ледената купа и оставих бъркалката да върши своята работа, т.е. да раздробява ледените кристалчета. Знам,че много от колежките ми, водещи кулинарни блогове вече имат дълъг списък с рецепти за сладоледи, сорбети и смути-та, но ето и моя скромен принос за сега:
-рецепти за сладолед без машина за сладолед: Домашен кокосов сладолед, Сладолед от горски къпини, Портокалов сорбет
-рецепти за направата на сладолед с машина: “Каталаня”, Малинов сладолед с кисело мляко (виж по-долу)


Сладолед “Каталаня”



250 мл прясно мляко
250 мл готварска сметана 35%масленост (аз не можах да намеря в магазина, затова ползвах 33%)
6 с.л. захар
4 жълтъка (стайна температура)
щипка сол
подправки, които ползвах за да наподобя вкуса на каталунския крем:
3 капки портокалова есенция, щипка канела, 5-6 зърна карамфил, 3 капки ванилия, щипка индийско орехче

Забележка: подправките, които ползвах с изключение на портокаловата есенция, са същите онези, които се ползват за направата на  коледния Ег-Ног, което ми навя идеята за лесен и бърз Ег-Ног сладолед, достатъчно е да купя готов Ег –Ног (продава се в картонени кутии) от магазина и  да го излея в машината за сладолед. Вече проверих в интеренет дали това е правено и споделено и се оказа, че опитът е бил сполучлив!:) Сладоледен Ег-Ног


Ето и технологията за сладолед "Каталаня":

Комбинирайте млякото, захарта, половината от сметаната и подправките и сложете на котлона да се загрее, докато започне да се издига пара от съда. Бъркайте и не позволявайте да сместа да заври, контролирайте температурата. Целта е да се намали водното съдържание в млякото и да се разтвори захарта.
Разбийте жълтъците в отделан купа с останалата част от сметаната и към тях добавете топлата смес на тънка струя докато бъркате. Върнете цялото количество смес на котлона и продължете да бъркате отново на средна температура около 1-3 минути. Ще забележите ,че сместа леко се сгъстява, дотолкова,че да покрива на тънък слой лъжицата. Това всъщност наподобява прословутия сос “Инглезе”, с разликата, че подпртавките в моята рецепта са в повечко, а жълтъците по-малкоJ.
Така получената смес трябва да се охлади. Добре е да престои в хладилника най-малко час.
Нямах друг избор освен да проявя търпение и да изчакам достатъчно време докато течността в купата за сладолед замръзне, (виж указанията за ползване на машина за сладолед, които са персонални за различните производители). След като това се случи, на другата сутрин, излях сместа в машината и след 30 минути имах сладолед.

В упътването пише, че така получен, сладоледът има мека консистенция и ако желаем да е по-твърд да го оставим във фризер за още десетина минути. Така и направих.


Малинов сладолед с кисело мляко

200 мл прясно мляко
200 мл течна сметана 33% масленост
200 гр малини, меки и сочни
200 гр кисело мляко “Ванилия”
1 с.л. ягодов ликьор “Fragoli
6 с.л. бяла, кристална захар

Сложете всички продукти в блендер и пюрирайте. Изсипете в заледената купа и оставете машината да бърка между 20-30 минути. Охладете допълнително във фризер до желаната консистенция.
Забележка: ако искате да отстраните семките от малините, пюрирайте първо тях и минете кашата през гевгир. 
Аз лично предпочитам сладоледът по-мек и пухкав, опитайте и вие!?:)


No comments:

Post a Comment