4 порции
- ½ кг картофи
- 300 гр скариди
- 60 гр краве масло
- 50 мл течна сметана
- скилидки чесън
- 2 бр шалотс
- няколко стръка пресен магданоз и пресен риган
- сокът на ½ лимон или количеството според вкуса ви
- сол и черен пипер на вкус
- 3 стръка зелен лук
Картофите се почистват и обелват,
сваряват и пасират. При варенето им във водата се слагат 2 цели скилидки чесън
и сол. Докато са все още горещи, картофите се пасират, (вкл. и чесновите
скилидки) и към тях се добавят кравето масло (разтопено, не цялото количество!)
и сметаната. Сметаната може да се замени с прясно мляко.
В част от маслото се запържва до
златисто счукана или пресована скилидка чесън и нарязаните на ситно шалотс,
задушават се и скаридите до почервеняване, добавят се към пюрето, след което то
се овкусява и с останалите зелени подправки, лимонов соксол и черен пипер.
Сервира се горещо като гарнитура на говежди стек на грил или рибно блюдо.
Тук картофеното пюре със скариди е сервирано със
скалопини Сен-Жак и сметанов сос с бяло вино, магданоз и черен пипер.
No comments:
Post a Comment