Saturday, April 14, 2012

Козунак-хляб на урожай и хляб за възторг


Кифлички с козуначено тесто и локум (роза и мастикс)





Козунакът е добре известен на българска територия сладък хляб, направен с яйца, мляко, краве масло и захар. Обикновено се добавят лимонова кора, стафиди, орехи и ванилия. Това е обреден хляб, хляб за тържество, хлябът на разкоша. Всички състваки в този хляб са свидетелство за това как би изглеждал един хляб на радост, урожай и възторг от живота. Никой с точност не може да каже къде се е зародила цивилизацията, която познаваме днес, макар да има твърдения за Африка и за средна Азия, но едно е сигрурно, този хляб за тържество  и възхвала съществува откакто човек се е научил да прави хляб.
Във Франция това “богато” тесто носи името “виенско” от както  Аугуст Занг отваря виенска пекарна през 1839- като виенско тесто се класифицират кроасаните, багетите, еклерите и бриоче (brioche)- еквивалент на познатия у нас козунак.
В Италия през 1919  Анджело Мота започва да произвежда масово този вид сладък хляб, който се нарича и до ден днешен панетоне (panettone), но далеч не е първият пекар, който обогатява и подслажда хляба си.
В древни времена в земите на Палестина сладкия хляб се е подслаждал с мед или стафиди, а сред евреите този обреден хляб е познат под наименованието чалах (challah), само че както повелявала традицията и религиозните закони  не бивало да се прави с мляко или масло.
В Русия, Украйна и Беларус великденския хляб е познат като кулич  (kulich) и много прилича на италианския панетоне. Ето още няколко наименования на този хляб: колаци (Румъния), чалка (Полша), ваночка (Чехия), китке (Южна Африка) и др.


Рецепта за козунак, която ползвам от години ТУК

3 comments:

  1. Христос Воскресе, Светле!
    Много любов и светлина в дома ти!
    Усмихнат ден!

    ReplyDelete
  2. Честит Великден , Светле! Чудесни козуначета ! Желая ти много празнично настроение днес!

    ReplyDelete
  3. Воистина Воскресе! Благодаря за пожеланията, Албена и Дани!

    ReplyDelete