Ще забележите разлика в заглавието, защото тези питки обикновено се правят с батърмилк, това е сметана, чието масло е избито и често тази сметана е заквасена с определени живи култури като Streptococcus lactis или Lactobacillus bulgaricus. Когато е ползвана втората жива култура този млечен продукт носи името Bulgarian Buttermilk, жалкото е че в България не е популярен сам по себе си, а може би вече е-това ще кажете вие(!?) Използва се в направата на хлябове, десерти, бисквити, закуски. За тази рецепта, която намерих в списание Canadian Living използвах домашно заквасено, кисело мляко заменяйки батърмилка.
2 ½ ч.ч. брашно
2 с.л. кристална захар
2 ½ ч.л. (10гр) бакпулвер
½ ч.л. (2 гр.) сода бикарбонат
½ ч.л. сол
150 гр сурово-пушен бекон
125 гр краве масло на кубчета със стайна температура
1 ч.ч. батърмилк или истинско кисело мляко
1 яйце
Нарежете бекона на дребно и го запържете до хрупкавост, премахнете горещата мазнина с помоща на цедка. Отделете бекона настрани.
В дълбока купа разбийте брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта
.
Нарежете маслото и с помоща на вилица или нож разбъркайте с брашното докато започнат да се образуват едри трохи.
Разбийте яйцето с батърмилка или киселото мляко и добавете към сместа.
Добавете и бекона.
Трябва да се образува меко, но “парцаливо” тесто.
Набрашнете обилно масата с брашно и разточете кора с дебелина 2 см. С помоща на чашка или кръгла формичка за чашка нарежете кръгчета с диаметър около 6 см.
Изпечете във фурна при температура 200°С до златисто, около 15 минути.
Типична закуска-сандвич с такова хлебче- яйца и бекон:
Страхотни питки, изглеждат толкова хрупкави и апетитни! Записвам си за проба :). Благодаря за споделената рецепта! Хубав ден!
ReplyDelete