Thursday, April 30, 2015

Пържени картофи Путѝн – или пържени картофки по канадскиОт толкова време списвам този кулинарен блог, живея в Канада и правя всеки ден картофи „Путин” за клиентите ни в ресторанта, но нито веднъж не ми е идвало на ум да си направя тези картофи у дома! Може би причината е във факта, че типично по български обичай съм свикнала да им  слагам настъргано, бяло, овче, саламурено сирене или да ги хапвам натюр J-все пак, израсла съм в България.
Тази вечер реших да направя канадския вариант за „мезе” на бирата и да използвам момента, за да щракна някоя и друга снимка.
Тези картофки са популярни в цяла Канада, (фр. poutine), като различни ресторанти ги предлагат и в различни вариации. Накратко това са пържени картофи, гарнирани със сирена и полети със сос (грейви). Обичайно, сирената са полу- меки, за да се топят лесно, но с относително изразен вкус: (Хаварти, Порт Салют, Монтерей Жак и др.). Сосът може да бъде направен от месен бульон, сгъстен и подправен: говежди, пуешки, пилешки или немесен-зеленчуков).
За моте картофки Путин ползвах  сос от говеждо и следните сирена: Пушена Гуда, Монтерей Жак и Мек Чедър.


Тук искам да вметна един любопитен факт- в Англия пържените картофки се консумират най-маного с малцов оцет, докато в САЩ ги  предпочитат полети  с кетчуп, знаете вече и за българския им вариант, както и за канадския такъв на поднасяне. Ако знаете как е по останалия свят (относно пържените картофки), моля да споделете!? J

Monday, April 27, 2015

Сладкият картоф, като декоративно растение


Това лято реших да отглеждам  повече цветя на терасата отколкото зеленчуци и за да направя висящите кошници красиви исках да сложа и „зеленина”. Знаех точно какво търся- каскада от падащи светло-зелени или тъмно-лилави листа, която бях виждала вече тук и там  из различни градини. Голяма се оказа изненадата ми, когато  разбрах, че това всъщност е надземната част на сладкия картоф, познат у нас като батат с латинското наименование( Ipomaea batatas). За съжаление не можах да намеря  разсад в градинския център, защото им били забавили доставката, но поне научих  точното наименование на това, което търсех. Разбира се, разрових се в интернет и намерих много интересна и полезна информация. Първо, тези картофи се наименуват погрешно „ямс”, но някак приемливо от мнозинството, поне в Северна Америка и Канада. Ямсът е различен вид растение, от семейството на водните лилии, има високо ниво на нишесте и люспеста, сравнително дебела кора, но нека се върнем на сладките картофи!
Намерих няколко сайта, в които подробно се обяснява как да се направи разсад. Разновидностите на сладките картофи са много, има и хибридни сортове, но ако искате  „тук и сега” да  започнете да ги отглеждате, вземете си няколко от пазара и ги потопете в съд с вода, която да стига до половината им височина. Някои хора съветват да се ползват  клечки за зъби и чаши, за да се застопорят и да не падат на дъното, но това не е чак толкова важно. Така се прави и с костилка от авокадо, ако искате да имате растението у дома си.

 След около седмица ще забележите малки коренчета, а приблизително след около още 2 седмици и листенца. 


Изчакайте докато листата станат поне три, (корените ще са порастнали достатъчно)  и засадете целият картоф с издънките в саксия. Можете да сторите и друго, издънката с листата може да се отчупи и сложи във вода, където тя отново пуска корени, чак тогава можете да я засадите. По този начин ще имате възможност да отчупите друга издънка от картофа, защото  той има тенденция да пуска няколко.


Ако наесен, разчиствайки саксиите, намерите картофи в тях, почистете ги от пръстта и ги оставете на сухо и прохладно място за около 3 седмици, след това можете да си ги наготвитеJ -стига да не сте ползвали разни химикали за поливането им / наторяването им.
На есен можете да начупите хасчета, изплакнете под вода, за да се отърват от  гадинки и буболечки и топнете в буркан с вода (само стеблата, но без листата, подменяйте водата редовно-така правя с мушкатата си), ще имат достатъчно време да си пуснат  коренчета и на пролет ще имате отново разсад за сладки картофи.

Пускам снимка на моят експеримент, който е в начален стадий, защото искам да споделя информацията с Вас навреме или поне онези от Вас, които решат да си отгледат сладък картоф като декоративно растение.

П.П. Приблизително 3 седмици, след като сложих сладките картофи във вода, ето какво се получи: 1 изгнил, два непокълнали и първият покълнал, който вече засадих в градината:Моя рецепта за пържени батати вижте ТУК
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...