Sunday, February 15, 2015

Още една Редена салата



 

 

На няколко пъти публикувам варианти на редени салати, рецепти за които дори не са нужни. Споделям идеята, този път редовете са от:  прясно зеле, настъргано цвекло, шунка, майонеза, кашкавал, царевица и грах (от консерва), настърган морков, малко кетчуп и Шрирача за украса, магданоз и маслини. Салатата се съчетава както с ракия, водка (твърд алкохол), така и с вино или бира. Наздраве!

Wednesday, February 11, 2015

Печен заек с горчица и бяло вино


 

Ако сте любител на заешкото месо не бива да изпускате възможността да опитате тази рецепта! След кратко търсене в интернет и готварските ми книги относно „печен заек” реших да се доверя на готварския си инстинкт. Taka приготвено, заешкото присъства два пъти на трапезата ни за един месец!
 



 

·       1 заек, разрязан на порции (без главата), около килограм, (специална селекция-питомен)

·       3 с.л. горчица „Дижон”

·       1 с.л. сух естрагон

·       2 с.л. чубрица

·       1/3 ч.ч. бяло полу-сухо вино

·       1 глава лук, нарязан на полумесеци

·       3 зрънца бахар

·       2 бр. дафинов лист

·       1 ч.ч. вода

·       50 гр краве масло

·       1 корен пащърнак, нарязана на кубчета

·       1 морков, нарязан на колелца

·       Сол и черен пипер на вкус

Заешкото месо (порции) се  осолява, обърква се добре със сухите подправки и горчицата и се реди в тава за печене.Отгоре му се редят малки парченца краве масло,  залива се с вино и вода , покрива се с алуминиево фолио и се пече около час и половина при  200°С. Ако желаете, фолиото може да се махне и да запечете заешкото месо на горен реотан през  последните десетина минути от печенето. Сосът може да се сгъсти с 2 с.л. царевично нишесте или брашно, размито в малко вода.

Сервирах с пюре от целина и синьо сирене (рецептата, за което можете да откриете няколко публикации назад), както и зелена салата с ябълки. Подходящо бяло вино за трапезата-Торонтес.