Wednesday, March 25, 2015

Марлин и риба Меч на плоча със Сметанов сос и Силантро-Кашу Песто


 

Открих в магазина прясни котлети от тези две риби и реших да взема по един от всяка, за да видя разликата във вкуса и текстурата им. Въпреки, че на външен вид Марлина и Меча си приличат по издължения, подобен на меч нос, което ги причислява към една група-billfish, това са риби от две различни семейства и това само по себе си е предпоставка за различия. Приготвени по един и същи начин, при това заедно, оказа се че месото на марлина е по-твърдо и жилаво отколкото на рибата меч и няма толкова изразен рибен вкус,...но както се казва: „за всеки влак си има и пътници”-съпругът ми хареса повече Марлина докато аз предпочетох рибата Меч.

Снимките за тази рецепта стояха дълго време на компютъра ми и едва вчера, след като приготвих сьомга със сметана, силантро и пармезан  на фурна се сетих, че не съм публикувала последното си рибно откритие.

Дори и да нямате котлет от марлин или меч, то и сьомгата би била добър избор.

Използвах чугунения тиган, за да карамелизирам котлетите от двете страни.

Необходими продукти за двама:

·       2 бр. рибни котлета

·       30 гр краве масло

·       1 ч.ч. готварска сметана

·       30 мл бяло вино

·       2 чеснови скилидки

·       Сол и черен пипер на вкус

Продукти За Пестото:

·       Връзка силантро, приблизително 150 гр.

·       1 кафена чашка (печено) кашу

·       30 мл слънчогледово олио

·       Сокът от половин лимон

·       Скилидка чесън

·       Сол и черен пипер на вкус

Силантрото се измива и  дръжките се отстраняват, след това   с изключение на чесъна, продуктите се слагат в блендер и се мелят добре. По принцип предпочитам чесънът да е пресован или счукан в хаванче, така е по-здравословен!-затова го добвям в последствие.
 
 

Котлетите се посоляват и опеперяват предварително, намазват се с разтопеното масло и счукания чесън и се запичат от двете си страни на горещ чугунен тиган, след което се заливат с виното и сметаната, слага им се 1 с.л. от пестото и се запичат във фурна за около десетина минути. Сервират се, полети с редуцирания сметанов сос и намазани с прясно песто или песто в отделен съд.
 
 

No comments:

Post a Comment