Friday, May 23, 2014

Нигела


 
Nigella Sativa е растение, чиито семена са известни като лечебни още от дълбока дреност. Познати са у нас като семена от нигела или „черен кимион”. Олиото от Нигела (семена) или така нареченото черно олио е било открито в гробницата на Тутанкамон и се твърди,че сама Клеопатра се е възполвала от лечебните и козметичните му свойства. В арабските страни нигела е известна под наименованието Habbatul barakah, което означава благословенни семена, също така се вярва, че пророк Мохамед го е определил като: „лек за всички болести с изключение на смъртта”. Множеството лечебни свойства на това растение са доказани по биологичен път в съвременни лаборатории.
 

 





 
В кулинарията се ползват най-вече като добавка към печива и хлябове. Типичният аромат на истинския санджак хляб (ирански хляб печен върху фурна с горещи речни камъни) произлиза точно от тези малки, черни семенца.

 

Веднъж се опитах да направя този хляб у дома, но опитът бе неуспешен, тъй като фурната не можа да затопли камъчетата до необходимата температура :) от тогава ползам семената от нигела за баници, хлябове, салдки, соленки, палачинки, таратор.

 

 





 
 

Thursday, May 22, 2014

Смути с мед и кайсии


 

Като дете обичах да ходя с родителите си в Русенската сладоледена сладкарница „Будапеща”-място с разнообразени сладоледи, мелби и айс-нектари, от които любим ми беше айс-нектар „Кайсия”. Вчера реших да си спретна една следобедна закуска, която да наподобява точно този нектар, но в малко по-здравословен вариант и останах доволна от резултата, който споделям с Вас. Поднасям Ви напитката с лятно настроение J:
 

·       3-4 меки кайсии

·       200 мл прясно мляко

·       2 топки сладолед

·       1 с.л. акациев мед
 
 
 
 
 
 
 

Кайсиите се измиват и почистват от костилките, след което се режат на четвъртинки и се пасират до хомогенна смес в блендер с останалите продукти.

Saturday, May 17, 2014

Лимонов кейк с глазура (без глутен)




 

Покрай всеобщата мания за избягване или тотално зачеркване на глутена от менюто и аз се изкуших да направя кейк без глутен. Накупих разни заместители на пшениченото брашно и книга с рецепти за безглутенови печива и се впуснах в приключението. Искам да обърна внимание на нещо важно преди да споделя резултата-безглутеновите печива в реалност не се оказват по-здравословни, ако решите да изместите и захарта от менюто си, то тогава ситуацията става още по-сложна. Част от заместителите на глутена и захарта са сравнително нови продукти на пазара и са с недоказан дългосрочен ефект върху човешкото здраве (стивия, кокосова захар), а други са произведени от Генетично Модифицирни Организми (царевица, соя, ориз).  Съдържанието на нишестета и протеини е по-високо при безглутеновите печива. Guar gum and xanthan gum (Гуар гъм и Зантан гъм) фигурират в почти всяка рецепта заместител-това са стабилизатори, които придават нужната еластичност и консистенция на печивата, но имат отрицателни странични ефекти върху здравето ни.  Подробни статии вижте тук (англ.): http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-xanthan-gum коментарите на потребителите също са информативни!

Кокосова захар (англ.):  http://authoritynutrition.com/coconut-sugar/

Все пак добрата новина е, че всичко в една рецепта може да бъде изместено и заменено с друго.

Така например, попаднах на решение в един блог за безглутенови печива относно зантан и гуар гъм –бяло ленено семе и семена от чиа се стриват на прах (брашно) и накисват във вода: http://glutenfreegirl.com/2011/02/chia-seeds-and-flaxseeds/

Също така много от продуктите-заместители са скъпи или са трудно откриваеми на пазара, но с малко повече усилие и усет все пак се намират, магазините за натурални продукти и здраве в този случай са от значение, т.е. допринасят за пълното изпълнение на рецептите.

Е, да си дойда на рецептата! J

Безглутенов Лимонов Кейк с Глазура

·       1 ч.ч. кортофено нишесте

·       ¾ ч.ч. захар

·       1/3 ч.ч. бяло оризово брашно

·       2 с.л. брашно от сладък ориз

·       1 с.л. сухо мляко

·       2 с.л. кокосово брашно

·       1 ½ ч.л. бакпулвер

·       1 ч.л. сол

·       ½ ч.л. сода бикарбонат

·       2 с.л. лимонов сок

______________________

·       4 бр. яйца със стайна температура

·       ¾ ч.ч. олио

·       ¾ ч.ч. вода

·       1 ч.л. лимонова есенция

·       1 ч.л. есенция ванилия

·       Настъргана кора от 1 лимон

 Глазура

·       ¾ ч.ч. пудра захар

·       1 с.л. лимонов сок

 

Фурната се загрява до 175°С.

Първите 10 се смесват и разбъркват добре, същото се прави и с останалите 6 (мокри) продукта, след което сухия микс се насипва в микса с яйцата и разбърква докато всичко добие една консистенция-кекстово тесто. Важно е да не се преразбива, а да се изсипе в незалепващ съд за кейк и пече около 45 минути или докато средата на кейка е готова. Проверява със суха клечка, като при пробождане на кейка, клечката  излиза чиста. Оставя се да изстине върху решетка. Намазва се с глазурата още топъл.

Този кекс е мек и сочен, но  препоръчвам да се яде в близките няколко часа след печенето му, защото както повечето безглутенови печива няма трайност и бързо изсъхва.

 

Аспержи Мимоза


 

Днес Ви Предлагам Аспарагус Мимоза-вкусно предястие, което може да замести изцяло вечерята, ако следвате здравословен, диетичен режим. За порция ще са Ви необходими следните продукти:

Дузина аспержи

2 яйца

1 бр. шалот (вид дребен лук), нарязан на ситно

1 скилидка чесън, счукана или пресована

25 гр  краве масло

60 гр вид меко сирене (някое от изброените: Пикантно Хаварти, Камембер, Порт Салют)

3-4 бр репички, кръгчета

30 гр паршнип, жулиени

6-7 Чери доматчета (опция)

30 гр Бяло, овче, сламурено сирене

Сол и черен пипер

Краят на аспержите (от към корена) се изрязва, след което се обелват с белачка за зеленчуци. Съвет: пресните аспержи се чупят лесно, а вътрешността им е сочна. Добре е да се обелят поне 2/3 от дръжката преди да се сготвят.

Аспержите се задушават в тиган с капак в масло, чесън, лук и 25 мл вода докато останат на мазнина, след което се изваждат от тигана. Посоляват се.

Яйцата се разбиват и пържат (бъркани яйца) в остатъка от мазнината и сотираните лук и чесън. Подправят се със сол и черен пипер на вкус.

Забележка: Оригиналната рецепта изисква варени яйца и каперси, но моят вариант е по-бърз за изпълнение и го намирам за по-вкусенJ

Паршнипът се нарязва на фини жулиени и се ползва за подлагане в чинията на аспержите, като в същото време му придава сладникъв и ароматен привкус. Доматчетата и репичките се нарязват  красиво.

Докато яйцата са все още топли се насипват върху подредените върху паршнипа аспержи в чиния  и покриват с меко сирене и Фета, гарнират се с доматчета и репички. Това предястие се сервира топло. Препоръчвам го с Пино Гри.

Thursday, May 8, 2014

Рецептата на Лиан дьо Пужи за приготвяне на бели бъбреци


 

Наричали я Сафо на „лудите”, защото отклонявала от правия път представители и на двата пола. Красива, прелъстителна и блудна, тя владеела всички любовни номера. Една от най-известните куртизанки на Париж за своето време е омайвала своите гости и с кулинарните си умения. В нейния Дневник фигурира следната рецепта, съчетаваща известни любодействащи съставки:

Бели Бъбреци а ла Мьорсо

200 г. Телешки бели бъбреци

1 глава лук

1 морков

1 стрък целина

100 гр. пресни гъби (или сушени)

1/5 л. вино „Мьорсо”

5 домата

5 зърна черен пипер

5 зърна кориандър

100 гр. сметана

Сол

Бланширайте за 5 минути белите бъбреци. Изцедете ги и ги облейте със студена вода, с върха на ножа отстранете ципата и жилките.

Отделно в тенджера нарежете на малки кубчета изчистените и измити морков, лук и целина. Настържете доматите. Върху тези зеленчуци разположете изчистените бели бъбреци. Залейте с вино „Морсьо”. Поръсете със сол, черен пипер и кориандър. Загрейте фурната умерено и запечете ястието под капак за 30 минути. След това извадете настрана белите бъбреци и ги нарежете на ивици. Сосът прецедете, добвете му 100 гр. пресни гъби и после нарязаните бели бъбреци. Налейте сметаната и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 5 минути.

Е, това определено е пикантна рецепта за ценители, която намерих в една от кулинарните си книги: „Еротични ястия и напитки”,... а  и не всеки би дръзнал да опита тестиси от бик, което ме подсеща за един симпатичен виц  по темата:

На екскурзия в Испания турист си поръчал в ресторанта специалитет "Корида". Сервирали му огромни тестиси от бик и той останал много доволен. Следващата година пак летувал там и се отбил в същото заведение, но този път му поднесли две малки топчици. Когато поискал обяснение, келнерът отговорил:

- Коридата си е корида, господине. Кога бика, кога тореадора...

 

Поради липса на бик и на тореадор J вчера реших да извадя от камерата на хладилника една тарелка с агнешки бели бъбреци. Обикновено ги бланширам и след това панирам, (как точно правятова можете да откриете тук), но този път реших да намеря друг вариант и затова посегнах към книгата, която е пълна с храни-афродизиаци, така попаднах  и на рацептата на Лиан дьо Пужи. След няколко леки промени в рецептата сътворих ястие, достойно за гощавка. Споделям с Вас:
 
 

·       4 бр. агнешки бели бъбреци

·       1 глава лук

·       1 морков

·       1 стрък целина

·       40 гр краве масло

·       1 ч. ч. вода

·       ½  ч.ч. червено вино*

·       2 средно големи домата

·       1 с. л. доматено пюре

·       1 ч.л. червен пипер

·       60 мл  готварска сметана

·       1-2 с.л. захар, за да балансира киселинността на доматите и виното

·       1 к.л. млян кориандър

·       щипка настъргано индийско орехче

·       сол и черен пипер на вкус

·       чили на вкус

·       няколко стръка пресен магданоз

 

Белите бъбреци се бланшират, отделят от ципата и режат на половина.

 Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на ситно. Задушават се  до златисто и до омекване, (като се разбъркват) с краве масло, това е основна зеленчукова база за супи и ястия, която се нарича фр. mirepoix (мирпоа).

*относно виното, опоменато в оригиналната рецепта-не съм го виждала, и нямам представа какъв вкус има, по моя преценка ползвах натурално червено вино Каберне Совиньон и Карменере (смес). От опит знам, че вината в повечето рецепти от Италия, Испания и Португалия са предимно сладки и или полусладки, следователно имах две причини да ползвам захар за баланс на вкуса, да наподобя сладко вино и да балансирам киселинността от доматения сос.

Отметка: нямах гъби в наличност, но с удоволствие бих ползвала такива и следващия път, когато готвя това вкусно ястие ще си набавя задължително, вероятно Кримини (Cremini mushrooms), заради добре изразения им вкус.

След като зеленчуците добият желания цвят и аромат се заливат с вино и вода, настърганите домати, подправят се (подправки, сол, захар) и върху тях се редят белите бъбреци и ястието се похлупва, за да се задушава на умерен огън. Тиган с капак върши чудесна работа в случая! Бърка се от време на време в продължение на 30 минути, като белите бъбреци се обрщат периодично.

След 30 минути бъбреците се вадят и нарязват на ивици (жулиени). Сосът се прецежда през гевгир, като зеленчуците се изстискват максимално, почти се вижда как пюрирана част от тях се прецежда през дупчиците на гевгира и придава на соса допълнителна текстура, освен аромат. Към вече прецедения сос се добавя сметаната, жулиените и се връща на котлона за още 5 минути.  Магданозът се кълца на ситно и се разбърква в соса преди сервирането му.

Този деликатес се сервира с препечен хляб и червено вино.

Да Ви е сладко!

Wednesday, May 7, 2014

Mароканска Леща



Като ме е грабнала една мароканска вълна и няма спиране. Онзи ден сварих леща по марокански, чийто вкус е почти еднакъв с  лещата от индийската кухня, пикантна и ароматна.

Вижте как я сготвих:

·       380 гр. кафява леща

·       1 глава лук, нарязана на ситно

·       1 морков, нарязан на ситно

·       30 мл растително олио

·       1 с.л. червен пипер

·       1 с.л. настърган джинджифил

·       1 к.л. млян кимион

·       3-4 скилидки чесън, пресовани

·       чили на вкус

·       1 ч.л. куркума

·       1 к.л. настъргано индийско орехче

·       1 с.л. Вегета (от мен)

·       2 с.л. брашно или 1 с.л. царевично нишесте (опция)

·       Сол на вкус

Лещата се измива и сварява* в НЕподсолена вода, като е добре да се отнеме пяната.  В тиган с малко мазнина се задушават зеленчуците и се запържва червеният пипер-така подправени зеленчуците се добавят към вече омекналата леща. Слагат се останалите подправки към варивото и се оставя да покъкри  докато  всички аромати се „оженят”.  Застройва се с брашнена кашица, за по-хомогенна консистенция. След като брашното се добави  лещата е добре да покъкри докато се разбърква постоянно около 3-4 минути, след което е готова за консумация.

*Когато варя леща обикновено ползвам задоволително количество вода и я оставям да покъкри добре, защото у дома я обичаме  добре омекнала, но и гъста. Ако трябва понякога доливам вода. За количеството леща, което е дадено тук ползвах 1.800 л. вода докато се свари  и накрая долях половин ч.ч. вода, защото набъбна много и стана прекалено гъста. Количеството вода е относително, поради това каква е влажността на самата леща, кога е събирана, при каква почва е отглеждана и сорта ѝ. Ако за първи път Ви се случва да готвите леща, доверете се на сетивата си и я варете до желаната мекота, важното е да не „дрънка” J Вода винаги може да се долее, ако лещената яхния е гъста и  винаги може да се сгъсти с брашно, ако е рядка или да се остави на котлона докато част от водата се изпари до желаната гъстота. Да Ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...