Sunday, March 9, 2014

Норвежка крем-супа от Сьомга, Кореноплодни и Хаварти


 



 

Започна новият сезон на сериала „Викинги”, който следя с удоволствие. Също така обичам да чета нордически митове и легенди. Мечтая си  един ден да посетя Швеция и Норвегия, защо не Исландия и Финландия (!?), но до тогава приветствам нордическата кухня у дома с отворени обятия. Тази кухня е популярна със семплите си варива и пюрета от коредноплодни сервирани с дивеч; отворени сандвичи open face/faced sandwich, Ulrich Sandwic; риба (сушена, осолена, маринована, прясна) и морски деликатеси; сухари и сладък хляб; маслени бисквити и сладки, плодови, гъсти, крем- супи; меса, сервирани със сладка; малки топчести кюфтенца... Разбира се, не всичко може да бъде описано наведнъж. Днес ще споделя рецептата за крем-супа, която сготвих вчера, след като се вдъхнових от поредната серия на „Викинги”.

Крем супа от Сьомга, Картофи и Пащърнак с Хаварти и Копър

За бульона:

·       400 гр атлантическа сьомга филе* (Ползвах филе защото това имах, макар най-хубав бульонът става от главата, обрезките и опашката на рибата. Задължително премахвам хрилете, защото те дефакто филтрират водата и съдържат много микроби, освен че са богати на кръв и това прави бульонът пенлив и мътен. Именно хрилете причиняват вмирисването на рибата от към главата, популярна метафора(!)

·       450мл вода

·       Сол, черен пипер, дафинов лист

Месото на рибата или обрезките (главата) се варят около 10-12 минути. Това време е достатъчно, за да се свари без да се разкапе. Така почистването от костите е по-лесно. В моят случай, филето нямаше ни кости, ни кожа.

Бульонът се прецежда през фин гевгир, а месото се оставя настрани.

Същинска супа продукти 4 порции:

·       месо от сьомга (вече сварено)

·       бульон от сьомга

·       45 гр краве масло

·       1 голям картоф

·       1 морков

·       1 глава кромид лук

·       2 корена пащърнак

·       3 скилидки чесън

·       1 стрък целина

·       7-8 стръка пресен копър

·       7-8 стръка пресен магданоз

·       400 мл прясно мляко

·       50 мл готварска сметана (опция)

·       100 гр Хаварти

·       1 ч. л. едро млян, лют, червен пипер

·       4-5 с.л. брашно за сгъстяване (супата може да се сгъсти с царевично нишесте, за да се избегне глутена)

·       Сол и черен пипер на вкус

Зеленчуците се почистват, обелват и нарязват на кубчета. Запържват се в кравето масло до златисто за по-добър вкус, без да се карамелизират. Варят се в рибния бульон до пълно омекване. След като зеленчуците са вече сварени се добавя рядка кашица от прясното мляко и брашното. Супата трябва да къкри, като се разбърква до пълното си сгъстяване. Късовете месо се връщат в супата.

Подправя се с нарязаните на ситно копър и магданоз (задължително пресни!), сол, ч. пипер, лют пипер и кубчета Хаварти, които се топят в горещата супа и допълнително обогатяват вкуса ѝ. Сметаната се слага накрая, за да коригира вискозитета на супата и да я омекоти, но не е задължителна и може да се избегне или замени с прясно мляко при необходимост. Супата се сервира гореща със сухари или препечен хляб.

Наздраве!

No comments:

Post a Comment