Monday, January 31, 2011

Омар- как да го сварим / Лобстър / Лобстер' Варен омар/ Варене на омар




Омарът трябва да бъде варен задължително в солена вода. Една супена лъжица сол на два литра вода. Можете да добавите вино, зеленчуци, подравки, които да  овкусят  месото му. Подходящи за целта са бяло вино, целина, моркови, лук, дафинов лист, бял пипер, зърна бахар, магданоз.

Много любители на омари считат,че е най-добри вкусови качества омарът има, когато се яде задушен. Както и да сте го приготвили (варен или на пара) месото му може да се ползва за множество ястия, салати, ризото, паста/макарони, супи и сандвичи.

Хуманитарен метод да се справите с жив омар е като го полу-замразите във фризера за около 15 минути. Така ще намалите чувствителността му. Също така, омарът трябва да се потопи в силно вряща вода с главата надолу. Водата трябва да го покрива изцяло, затова ползвайте дълбока тенджера, задължително с капак. Когато водата започне да ври отново, започнете броенето на минутите, необходими да се свари: за половин килограмов омар -10 мин; за килограмов омар са необходими 13 минути. За всеки следващи 450 грама (1 паунд) добавяйте по 3 минути,  т.е. за омар, който тежи килограм и половина ще са необходими 16 минути.
Прецедете омара и сервирайте горещ.

Можете да направите сос от разтопено краве масло, чесън, лимонов сок и подправки, сос Холандез (Холандски сос) Hollandaise sauce, Beurre Blanc (White Butter Sauce), , (сос Беарниз) Sauce Béarnaise. В тези сосове се топи месото, след като се извади от щипките, опашката, краката на омара.



Салата с омар, картофи, царевица, грах, копър Кликнете ТУК

No comments:

Post a Comment